Vesti
05.06.2024. 14:39
Beta

Peter Stano

"Nije predviđen novi sastanak Beograd-Priština"

kosovo srbija
Izvor: Shutterstock

Zasad nije predviđen novi sastanak zvaničnika Beograda i Prištine, a izaslanik EU Miroslav Lajčak će nastaviti posredovanje u Dijalogu dve strane tokom idućih meseci, izjavio je danas portparol u Evropske komisije (EK) Peter Stano.

"Lajčak je i dalje u punoj meri uključen u uzajamno delovanje s partnerima u regionu, Evropskoj uniji i na medjunarodnoj pozornici s ciljem da stvari pokrene napred", objasnio je Stano.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je time odgovorio na pitanje novinara albanskog medija s Kosova hoće li EU pomoći da se izbegnu neželjene posledice isplate penzija, socijalnih i drugih davanja Srbima na Kosovu, što iduće nedelje planira, kako je to rečeno, vlada u Beogradu.

Penzije i druga primanja kosovskih Srba se od odluke Prištine da zabrani korišćenje dinara na Kosovu sada isplaćuju na punktovima uz administrativnu liniju u centralnoj Srbiji.

Stano je takodje zamoljen da kaže hoće li Lajčak, koji je naimenovan za ambasadora EU u Švajcarskog, za neko vreme nastaviti posredovanje EU u Dijalogu Beograd-Priština.

Stano je naglasio da će "Lajčak i dalje nastojati da dvema stranama pomogne u rešavanju pitanja, s tim što je od prvenstvene važnosti da se hitno sprovede Ohridski sporazum".

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve