Vesti
09.08.2021. 06:05
Marko R. Petrović

Famozni Janšin dokument

Non-pejper: Tajna koje nema

Janez Janša
Izvor: EPA-EFE/CHRISTIAN HARTMANN / POOL MAXPPP OUT

Da li je odbijajući pristup dokumentima koji upućuju na slovenački non-pejper Evropski savet zapravo indirektno potvrdio postojanje ovog dokumenta.

Priča sa famoznim slovenačkim, odnosno Janšinim non-pejperom podseća na neki vic. Najpre svi demantuju da takav dokument postoji, a onda evropska administracija odbije pristup dokumentu čije postojanje svi negiraju.

Da li su, zapravo, time indirektno potvrdili postojanje non-pejpera koji, pored ostalog, predviđa ujedinjenje Albanije i Kosova, pripajanje Republike Srpske Srbiji i podelu Bosne i Hercegovine – ukratko završetak raspada SFR Jugoslavije koje je počelo pre tri decenije?

Sekretarijat Evropskog saveta je, naime, u odgovoru medijima, naveo da je odlučeno da se odbije pristup dokumentu, poznatijem kao slovenački non-pejper, jer bi njegovo objavljivanje narušilo zaštitu javnog interesa u pogledu međunarodnih odnosa.

Zahtev za pristup dokumentima, kako je navedeno u odgovoru, učinjen je za više dokumenata svih vrsta, koji su dostupni na bilo kom jeziku, a „koji upućuju na navodni slovenački non-pejper i na moguću slovenačku inicijativu koja se tiče prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu i na srodne diskusije“.

Još početkom juna austrijskoj agenciji APA potvrđeno je da postoji dokument u vezi sa navodnim slovenačkim „non-pejperom“ o promeni granica na Zapadnom Balkanu. Kako je tada javila N1 Slovenija, u Briselu su, ipak, pošto su to ispitali, odlučili da ne odobre pristup dokumentu jer slučaj očito potpada pod izuzetke Direktive, prema kojoj institucije mogu da odbiju pristup dokumentima čije bi objavljivanje „ugrozilo javni interes (…) posebno međunarodnih odnosa“.

Podsetimo, slovenački portal „Necenzurisano“ objavio je još sredinom aprila sadržaj neslužbenog diplomatskog dokumenta koji je premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, u kome su iznete ideje za podelu Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

„Na Kosovu 95 odsto stanovništva želi da se ujedini s izvornom albanskom nacijom. Slična je situacija i u Albaniji. Granica između Albanije (članice NATO-a) i Kosova praktično ne postoji“, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da bi srpski deo Kosova dobio poseban status, po uzoru na Južni Tirol, autonomnu pokrajinu u severnoj Italiji, gde većina stanovništva govori nemački.

Dalje se predlaže ujedinjenje većine teritorije RS sa Srbijom.

„Srpsko nacionalno pitanje može se u velikoj meri rešiti pripajanjem dela Republike Srpske Srbiji. U ovom slučaju, Srbija je spremna da pristane na ujedinjenje Kosova i Albanije“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu piše da se hrvatsko nacionalno pitanje može rešiti spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH s Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH, po uzoru na Južni Tirol.

„To bi Bošnjacima dalo nezavisnu funkcionalnu državu i preuzeli bi punu odgovornost za nju. Na referendumu bi ljudi odlučivali da li će se pridružiti EU ili budućnosti izvan EU (sledeći primer Turske)“, navedeno je u dokumentu.

Dalje se navodi da za sada „velika većina Bošnjaka podržava evropski put BiH“, ali se dodaje da je „u naglom porastu uticaj Turske i radikalnog islama, zbog čega bi se situacija mogla pogoršati u sledećoj deceniji“.

Prema pisanju medija, u pripremama za slovenačko predsedavanje Savetu EU koje je počelo u julu, i slovenački premijer Janez Janša pomogao je u širenju „non-pejper“ dokumenta, što je on demantovao.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je, međutim, da je video takav dokument i razgovarao o tome s Janšom.

Po izveštajima medija u BiH, očekuje se da će Janša taj dokument predstaviti i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu. U pres službi Evropskog saveta rečeno je samo da ne mogu da potvrde prijem takvog dokumenta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nisam nacionalista nego patriota"
Janez Janša

Janez Janša

18.07.2021. 15:31

"Nisam nacionalista nego patriota"

Slovenački premijer Janez Janša izjavio je da nije nacionalista ili populista, nego patriota koji voli svoju zemlju i da je zbog toga na meti kritika leve opozicije i nevladinih udruženja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve