Vesti
05.09.2022. 10:45

Makron i Šolc

"Normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan"

kosovo 26. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc ocenili su da je puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije od suštinskog značaja za Zapadni Balkan i dodali da su zadužili svoje savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku da pruže direktnu podršku specijalnom predstavniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Makron i Šolc su u zajedničkom pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveli da se u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moraju uložiti jači napori kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost.
 

"Upućujemo Vam zajedničko pismo u trenutku od presudnog značaja za bezbednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana. Uvereni smo da, u svetlu ruske agresije nad Ukrajinom, moramo da uložimo još snažnije napore, kako bi evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana postala realnost i kako bi se rešili dugotrajni bilateralni i regionalni sporovi. Puna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od suštinskog značaja za Zapadni Balkan", navodi se u pismu.
 

Makron i Šolc su pozvali Vučića da pokaže maksimalnu odlučnost i spremnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku u dijalogu izmedju Kosova i Srbije, pod okriljem EU.

Nedavne tenzije su pokazale da su konstruktivni koraci napred hitno potrebni, kako na praktičnom, tako i na političkom nivou, dodaje se u pismu.

"Stoga smo zadužili naše savetnike za spoljnu i bezbednosnu politiku, Jensa Pletnera (Ploetner) i Emanuela Bona (Beaune), da pruže direktnu podršku Miroslavu Lajčaku u njegovim zalaganjima. Predlažemo da naši savetnici, zajedno sa Miroslavom Lajčakom, posete Kosovo i Srbiju, kako bi istražili mogućnosti da se proces brzo pokrene napred", dodaje se u pismu Vučiću.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šolc: Severna Makedonija odmah treba da započne pregovore sa EU
Olaf Šolc

Skoplje

11.06.2022. 12:19

Šolc: Severna Makedonija odmah treba da započne pregovore sa EU

Nemački kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je u Skoplju da Zapadni Balkan za Nemačku ima strateški značaja i da se zalaže za prijem zemalja tog regiona u Evropsku uniju (EU), ističući da pristupni pregovori Severne Makedonije treba odmah da počnu.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve