Vesti
03.08.2021. 12:58
Tanjug

Završni radovi

Nov Klinički centar: "Izgledaće kao spejs šatl''

Klinički centar, 3. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U Kliničkom centru Srbije u toku su završni radovi na rekonstrukciji i izgradnji najveće zdravstvene ustanove u zemlji, a obišao ih je i predsednik Aleksandar Vučić.

"Ovo se mnogo promenilo od kada sam poslednji put bio ovde, zbog toga sam srećan. Izgledaće kao spejs šatl za Srbiju i srpske prilike za neki mesec", konstatovao je Vučić.

Upitao je nadležne i radnike, koji su ga dočekali aplauzom, da li će završiti do decembra, kako je planirano, i od njih dobili uveravanje da će radovi do tada biti završeni, prema planu.

"Znam da je veliki posao, dve su faze... Hvala vam na trudu, radu i energiji", zahvalio je Vučić radnicima u Kliničkom centru.

Upitao ih je i da li im se plate isplaćuju redovno, jer je to, kaže, najvažnije, na šta su radnici uzvratili potvrdno.

U izgradnji je i nova garaža, koja će imati 625 mesta, a Vučić je konstatovao da nikad nije dovoljno, i da bi bilo potrebno bar još 1.000 mesta.

Predsedniku su izvođači predstavaili plan budućeg Kliničkog centra i raspored odeljenja, klinika i službi.

Vučića je zanimalo i šta će biti sa prostorom Urgentnom centra, čije bi službe trebalo da budu prebačene u novu zgradu, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će u taj prostor moći onda da se presele neke klinike, poput Svetog Save ili ortopedije...

Sa Vučićem i Lončarom, radove su obišli direktor KCS dr Milika Ašanin, gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

U nove, završene prostore u Fazi I će se useliti službe koje se trenutno nalaze u Urgentnom centru, postojeća Poliklinika, kao i Služba urgentne medicine u Urgentnom centru sa pet operacionih sala, službom za angiografiju i dva kabineta za endoskopiju.

Takođe, tu će biti i poluintenzivna nega sa 594 kreveta, intenzivna nega 231 kreveta, ambulantna poliklinika i dnevna bolnica, 21 operaciona sala, kao i jedna hibridna sala.

Klinički centar, 3. 8. 2021.
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Useliće se i kompletno Odeljenje za dijagnostiku i Odeljenje nuklearne medicine, kao i proširene laboratorije i doktorske ordinacije.

Faza I imaće 825 bolesničkih kreveta. Građevinska dozvola za rekonstrukciju i izgradnju KCS dobijena je 2016. godine za prvu i drugu fazu izgradnje. Prva faza rekonstrukcije i izgradnje obuhvata 86.000 metara kvadratnih i vredna je 69 miliona evra, dok druga faza obuhvata 46.500 kvadrata, i vredna je oko 43 miliona evra.

Dnevno je na ovom objektu zaposleno oko 920 ljudi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Do kog broja novoobolelih smo "mirni"
koronavirus

Korona u Srbiji

03.08.2021. 09:45

Do kog broja novoobolelih smo "mirni"

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da sve ukazuje na to da imamo dominantan delta soj korona virusa i da će on jačati, a to pokazuje manji priliv pacijenata u bolnicama.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
28.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve