Vesti
31.08.2021. 10:36
Tanjug

"Semafor" model

Nova školska godina, nova pravila

matematika, geometrija, škola
Izvor: Shutterstock

Ðaci se 1. septembra vraćaju u školske klupe, a u većem delu Srbije nastava će biti po modelu koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama. Dalji način rada zavisiće od epidemiološke situacije u lokalnim samoupravama.

Na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, u prvoj nedelji nove školske godine u svim osnovnim i srednjim školama biće organizovana neposredna nastava, osim u 15 opština, gde će se održavati drugi model rada, kombinovanjem neposredne i nastave na daljinu, dok će odeljenja biti podeljena u grupe.

Tih 15 opština su, prema poslednjim podacima, Kladovo, Petrovac na Mlavi, Nova Varoš, Priboj, Užice, Valjevo, Despotovac, Jagodina, Paraćin, Svilajnac, Rekovac, Chuprija, Preševo, Novi Pazar i Bojnik i u tim sredinama nastava će se odvijati po kombinovanom modelu.

Tutin je jedina opština u kojoj će nastava u srednjim školama biti organizovana prema trećem modelu, odnosno onlajn, zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

Direktor Osnovne škole "Ljuba Nenadović" u Žarkovu, Ðuro Kosić, kaže da su u toj školi danas u toku sednice nastavničkog veća i prepreme nastavnika i osoblja za početak školske godine, kao i dezinfekcija škole i učionica. Ističe da u školi nema slučajeva zaraženih nastavnika i osoblja.

"Pripreme se odvijaju po planu. Svi učenici će krenuti normalno u školu prvog septembra, časovi će za sve đake biti u trajanju od 45 minuta, dok će istog dana, u skladu sa epidemiološkim merama, biti organizovan doček prvaka", rekao je Kosić za Tanjug.

Detaljan plan obrazovno-vaspitnog rada u školskoj godini, usvojen je na Kriznom štabu i podrazumeva tri modela, a resorno Ministarstvo poslalo je školama dopisi u vezi sa primenom epidemioloških mera.

Prvi model pripada slobodnom okruženju za sve učenike, što podrazumeva da sede zajedno, nose masku samo dok razgovaraju i odgovorajau, da vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku na 1,5 metara.

Drugi model nastave je kombinovan, jedan dan onlajn, drugi dan neposredna nastava, dok u srednjim školama to znači smenu kombinovanog modela na dnevnom nivou, a ne sedmičnom.

Treći model je za najugroženije lokalne samouprave, koji podrazumeva za srednjoškolce onlajn nastavu, za osnovce do 4. razreda kombinovanu nastavu od 30 minuta i grupe od 16 ucenika, a za osnovce od 5. do 8. razreda smenjivaće se u danu po modelu nastave.

Ministarstvo prosvete saopštilo je ranije i da 1. septembra u školu neće krenuti samo učenici koji boluju od kovida-19 ili su u karantinu zbog bliskog kontakta sa zaraženom osobom

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bravo za studente Građevinskog fakuteta!
Univerzitet, studenti

Da se ponosimo

19.08.2021. 16:41

Bravo za studente Građevinskog fakuteta!

Studenti Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Milica Petrović, Nikola Jovanović i Novak Joksimović osvojili su drugo mesto u finalu međunarodnog takmičenja studenata građevinskih fakulteta ICEC (International Civil Engineering Competition), koje je krajem jula održano u Ankari.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-1°C
18.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve