Vesti
10.10.2023. 18:55
R. E.

Ozkan Ulutaš

Novi komandat Kfora: "Dijalog je jedino trajno rešenje za Kosovo"

1
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Turski general Ozkan Ulutaš započeo je mandat glavnokomandujućeg međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu.

Novi komandant Kfora rekao je da mu je prioritet da doprinese konstruktivnom dijalogu, te da trajno rešenje za Kosovo može biti postignuto političkim procesom i dijalogom.

"Realistično i trajno rešenje za Kosovo može biti postignuto samo kroz politički proces zasnovan na dijalogu i međusobnom poverenju. Moj prioritet i želja je da doprinesem konstruktivnom dijalogu, ostvarujući na poverenju zasnovanu komunikaciju i okruženje sa svim međunarodnim i drugim činiocima u našoj sferi interesa", rekao je Ozkan Ulutaš u obraćanju nakon inauguracije, preneo je RTS.

Dodao je da su nedavni događaji na severu Kosova otkrili nepredvidivu i krhku prirodu bezbednosnog i sigurnosnog okruženja u regionu koja može biti ugrožena bilo kada.

"To čini postojanje i misiju koju Kfor sprovodi još važnijom. Zato je imperativno da Kfor zadrži svoju spremnost da efektivno ispunjava svoju misiju i ostane budan i spreman za bilo kakav mogući razvoj situacije koji može uticati na bezbednosno okruženje", izjavio je turski general.

Najavio je da će Kfor pod njegovom komandom nastaviti da sprovodi svoju misiju "sa potpunom nepristrasnošću i profesionalizmom" i naveo da to zahteva međunarodna odgovornost u skladu sa ciljevima i vrednostima NATO i Ujedinjenih nacija na kojima je zasnovan mandat misije.

Ozkan Ulutaš je dužnost komandanta Kfora preuzeo od italijanskog general-majora Anđela Mikelea Ristuće.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na Kosovu"
1

Aleksandar Vučić

26.09.2023. 12:08

"Tražio sam da KFOR preuzme brigu o bezbednosti na Kosovu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je u razgovoru sa predstavnicima Kvinte zatražio da KFOR  preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu Kosova i Metohije umesto kosovske policije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve