Vesti
16.02.2024. 11:05
Beta

Miloš Vučević

Evo kada će se znati da li se vraća obavezno služenje vojnog roka

Vojska
Izvor: Shutterstock

Ministar odbrane Miloš Vučević pomenuo je predlog o vraćanju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

Rekao je da obnova služenja vojnog roka "nema nikakve veze sa problemom Kosova, ali jeste vezano za okolnosti koje nas okružuju, jer moramo da čuvamo državu".

"Mi svake godine gubimo 60.000 ljudi iz rezervnog sastava, a dobijemo 1.500 onih koji se dobrovoljno prijave za služenje vojnog roka i tako već 13 godina", objasnio je za TV Prva Vučević.

Podvukao je da koncept profesionalne vojske niko ne može da izdrži, pa čak ni Sjedinjene Američke Države.

"Do kraja godine će biti doneta konačna odluka da li se vraća redovno služenje vojnog roka ili ne. Očekujem pozitivan odgovor jer osim što će pojačati naše odbrambene mogućnosti i za zdravlje nacije je korisno da mladići prođu vojnu obuku", naglasio je Vučević.

Vučević je istakao da će, ako konačna odluka bude pozitivna, Ministartsvo odbrane taržiti šest meseci do godinu dana da razradi plan i odradi sve pripremne radnje kako bi regrutacija mogla da počne.

"Tada ćemo znati i koliko će vojni rok trajati, kako će biti sprovođena obuka, u kojim objektima će vojnici biti smešteni, koji regrutni centri obnovljeni i koje medicinske ustanove će pregledati mladiće", zaključio je Vučević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve