Vesti
22.10.2021. 12:56
Tanjug

Važno

Od ponedeljka: Kombinovana nastava za srednje skole u četiri grada

škola, učenici
Izvor: Shutterstock

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava, od ponedeljka, 25. oktobra, primenjuje u srednjim školama na teritoriji četiri lokalne samouprave: Beograd, Vrnjačka Banja, Niš i Šabac.

Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja i grupa koja su prešla na drugi i/ili treći model nastave usled obolevanja učenika.

U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, u nedelji od 14. oktobra do 20. oktobra broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 4.372 (0,57%) obolelih.

U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Srbije, ukupno je 72 (0,18%) odeljenja (16 i manje učenika), koja su zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Ukupno je 1.003 (2.52%) odeljenja (17 i više učenika), koja su zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana i 157 (0,39%) grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn (pojava tri slučaja infekcije učenika) u poslednjih 10 kalendarskih dana.

Odluku o eventualnom prelasku svih škola na onlajn nastavu donosi Krizni štab.

Dok ne bude doneta takva odluka Tim za škole će, kao i do sada, donositi odluku o modelima nastave u određenim lokalnim samoupravama, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ružić objasnio kako će se odvijati nastava na fakultetima
Branko ružić

Poznat scenario

27.09.2021. 21:15

Ružić objasnio kako će se odvijati nastava na fakultetima

Svi senati fakulteta su doneli odluku o modelu nastave koji će biti primenjivan u nastavi početkom akademske godine, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić dodajući da taj model neće mnogo odudarati od onog koji je primenjivan u prošloj godini.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
0°C
18.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve