Vesti
23.07.2021. 17:18
Tanjug

Željka Cvijanović

"Odluka Incka je krah demokratije i slobode misli"

valentin inck, 23. 7. 2021.
Izvor: EPA / FEHIM DEMIR

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da odluka odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon kojim se kažnjava "negiranje genocida" predstavlja krah demokratije i slobodne misli, krah medunarodne zajednice i konačno krah BiH, jer jedna država ne može funkcionisati na takvim postulatima.

Cvijanović je posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem u Beogradu rekla medijima iz Republike Srpske da je duboko razočarana pre svega licemerstvom medunarodne zajednice i činjenicom da postoji neki nazovi protektor, medunarodni predstavnik koji ionako funkcioniše u okviru BiH izvan svog mandata i ne radi one stvari koje treba da radi, a radi one stvari koje ne bi trebalo da radi ili nisu propisane da radi.

Ona je ukazal kako činjenica da su birani mnogi visoki predstavnici izvan propisane procedure, pokazuje da je u pitanju jedan veliki eksperiment koji je osmišljen i smišljen upravo da bi radio sve što je neophodno da bi se jacala jedna agenda koja jeste sarajevska, a da bi se minimiziralo ono što su interesi druga dva naroda.

"Mi smo gledali mnogo puta do sada koliko su ostrašceni visoki predstavnici i mislim da je ovo poraz i medunarodne zajednice i medunarodnog faktora u BiH, ali isto tako poraz i cele BiH - ako morate da doživite da imate visokog predstavnika koji ce odlaskom ili na samom izlasku iz svog mandata nametati odredena rešenja", rekla je Cvijanovic prenela je Srna.

Ona je istakla da je neprihvatljivo za Republiku Srpsku da neki neizabrani stranac nameće određene odluke, donosi zakone, menja zakone, sankcioniše ljude, sklanja demokratski izabrane ljude i menja ustav.

"Sve ono što su oni radili apsolutno je neprihvatljivo, zato što imamo demokratski izabrane institucije koje su odgovorne svojim gradanima, koje su dužne da rade svoj posao, a svi oni koji se bave politikom ili se promišljaju na bilo koji drugi nacin u okviru svoje struke su slobodni gradani koji imaju pravo da misle, razmišljaju, da delegiraju svaku temu", rekla je, između ostalog, Cvijanović.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda
Dritan Abazović

Dritan Abazović

08.07.2021. 22:23

Rezolucija o Srebrenici nije protiv srpskog naroda

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović izjavio je u Sarajevu da Rezolucija o Srebrenici, koju je nedavno usvojila crnogorska skupština, nije uperena protiv srpskog naroda i branio je odluku parlamenta da smeni ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve