Vesti
19.05.2021. 13:43
R.E/RTV

Ministar potvrdio

Odobrena Torlakova vakcina u Rusiji

Vakcina protiv koronavirusa
Izvor: EPA/MOHAMED MESSARA

Srbija će biti prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na Torlaku i odobrio da se u budućnosti u ovom srpskom institutu proizvodi vakcina Sputnjik Ve protiv korona virusa, piše na sajtu Radio televizije Vojvodine. 

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu Sputnjik Ve, saopšteno je na sastanku koji su u Moskvi održali ministar u Vladi Srbije i predsednik Mešovitog komiteta za saradnju sa Rusijom Nenad Popović i direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg.

Ministar Popović je podsetio da su validacione serije vakcine iz Torlaka prošlog meseca poslate na proveru u Institut Gamaleja.

”Institut Gamaleja potvrdio je da vakcine proizvedene u Torlaku zadovoljavaju propisane standarde kvaliteta. Od naših ruskih partnera primili smo tu potvrdu i dobili smo odobrenje da krenemo dalje sa proizvodnjom”, rekao je Popović.

On je istakao da u sledeće dve nedelje očekuje da u Srbiju iz Rusije stigne značajna količina supstance za proizvodnju obe komponente vakcine Sputnjik Ve.

"Veoma brzo Srbija će imati dovoljno vakcina da potpuno pokrije svoje unutrašnje potrebe, a sa predsednikom Vučićem razgovaraćemo o tome gde treba uputiti vakcine van granica Srbije, kako bismo pružili pomoć našim partnerima u regionu i Evropi u borbi protiv korona virusa”, rekao je Popović.

"Hvala predsedniku Vučiću na podršci u ovom važnom projektu za Srbiju, hvala celoj Vladi, Institutu Torlak, njegovom rukovodstvu i zaposlenima, kao i svima drugima koji su verovali da će ovaj trenutak doći i da će Srbija, uz pomoć naše ruske braće, proizvoditi na svojoj teritoriji vakcine protiv korona virusa."

Direktor Instituta Gamaleja Aleksandar Gintsburg izrazio je zadovoljstvo zbog odobrenja validacionih serija vakcina proizvedenih u Torlaku. On je ukazao na to da je Institut Torlak renomirana naučno-istraživačka ustanova sa stogodišnjom tradicijom koja ima odlične naučnike i stručnjake.

Gintsburg je zahvalio ministru Popoviću na poverenju koje srpski narod i srpsko državno rukovodstvo ukazuju vakcini Sputnjik Ve, a koju je razvio Institut Gamaleja, istakavši da je u ovom trenutku to vakcina sa najvišom potvrđenom efikasnošću na svetu od preko 94 odsto.

Direktor Instituta Gamaleja prihvatio je poziv ministra Popovića da poseti Republiku Srbiju u cilju produbljivanja naučne i tehnološke saradnje između Srbije i Rusije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Od vikenda nova lokacija za slobodnu vakcinaciju
Korona Srbija

Ušće postiglo cilj

17.05.2021. 09:54

Od vikenda nova lokacija za slobodnu vakcinaciju

U Srbiji je do juče imunizovano 38,5 odsto građana, 30 odsto je primilo drugu dozu, a u Beogradu, koji je najviše odmakao u imunizaciji, više od 47 odsto je vakcinisano prvom dozom a 38 odsto drugom, izjavio je Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac i punkta za vakcinaciju na Beogradskom sajmu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve