Vesti
01.06.2023. 20:03
Beta

Udruženje novinara Srbije

RTS održao štrajk upozorenja

RTS
Izvor: Shutterstock

Sindikati Radio televizije Srbije (RTS), danas su, tokom štrajka upozorenje zatražili da zaposlenim bude omoguće dostojanstven rad i bolji ekonomski i socijalni položaj.

Štrajk su organizovali Sindikat RTS Nezavisnost i Nezavisni strukovni sindikat RTV i filmskih radnika Srbije u cilju zaštite radnih i profesionalnih prava, prenelo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

Do štrajka je, kako su obrazložili predstavnici sindikata, došlo zato što je bilo nemoguće ostvariti socijalni dijalog.

Naveli su i da su ignorisani zahtevi sa protesta, koji je održan pre dva meseca, piše u saopštenju.

Iz ovih sindikata su tražili da se u RTS-u ispunjavaju obaveze iz kolektivnog ugovora kao i sve odredbe Zakona o elektronskim medijima i Zakona o javnim medijskim servisima.

Naveli su i da je neophodno obezbediti transparentnost u radu javnog servisa, te zahtevali i da se zaposle mladi stručnjaci i honorarni saradniici u RTS.
 
Predsednica Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Čedanka Andrić je kazala da je javni medijski servis  opšte dobro Srbije i tako treba da bude tretiran.

"Ne može se desiti da se u takvoj instituciji krše kolektivni ugovor i zakon, a zaposlenima umanjuju prava", rekla je ona  u holu RTS-a.

Pored boljeg socijalno-ekonomskog položaja, kako je kazala predsednica glavnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata filmskih i televizijskih radnika Ana Đurković, važan cilj je i dostojanstven rad.

Dodala je da iz sindikata ne nailaze na zatvorena vrata rukovodstva RTS-a, ali da se, kako je navela, pregovori odlažu bez ispunjenja zahteva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve