Vesti
04.08.2022. 05:58
Beta

Tužna istorija

"Oluja" koja se nikada neće zaboraviti (FOTO)

oluja, knin, 4. 8. 2022.
Izvor: EPA / SASA STANKOVIC

Na današnji dan pre 27 godina počela je hrvatska vojno-policijska operacija Oluja čija se godišnjica u Srbiji obeležava kao Dan sećanja na stradale i prognane Srbe, a u Hrvatskoj kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

U Srbiji se 4. avgust obeležava kao dan kada je ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu, počela vojno-policijska akcija Oluja koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

U Hrvatskoj se kao državni praznik slavi 5. avgust, dan kada je akcija Oluja završena ulaskom hrvatske vojske u gotovo napušten Knin i isticanjem hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi. Time su su pod hrvatsku upravu vraćeni poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica. Od 2000. taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Akcija Oluja ubraja se u jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše SFRJ.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije tokom i posle akcije Oluja proterano je oko 200.000 Srba, ubijeno ih je oko 1.700 a više od 700 i dalje se vodi kao nestalo.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra Veritas oko tri četvrtine stradalih bilo je starije od 60 godina, a među žrtvama je 551 žena.

Prema procenama hrvatskih nevladinih organizacija i udurženja tokom i nakon Oluje ubijeno je više od 600 civila i spaljeno više od 22.000 kuća, a Hrvatsku je tada napustilo oko 150.000 njenih građana, čiji je povratak godinama bio sistemski težavan i onemogućavan.

Za zločine nad civilima u Oluji Haški tribunal optužio je trojicu hrvatskih generala, Antu Gotovinu, Ivana Čermaka i Mladena Makrača. Gotovina i Markač su bili i osuđeni, na 24 odnosno 18 godina zatvora, ali su posle nešto više od godinu dana oslobođeni krivice i pušteni iz zatvora.

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na prognane i stradale u akciji Oluja biće održana na Trgu slobode u Novom Sadu, a prisustvaće joj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Za žrtve akcije Oluja biće održan pomen u Crkvi svetog Marka u Beogradu, u 11 sati, kao i u prokupačkoj Crkvi svetog Prokopija i drugim mestima u Srbiji. 

O nestalim u operaciji Oluja govoriće pedsednik Komisije za nestala lica vlade Srbije Veljko Odalović i predstavnici Udruženja porodica nestalih, na konferenciji za novinare. 

U Hrvatskoj se centralna manifestacija obeležavanja godišnjice akcije Oluja i ove godine održava 5. avgusta u Kninu, u prisustvu državnog vrha i uz celodnevni program. Uoči proslave predsednik Hrvatske Zoran Milanović u svojstvu vrhovnog komandanta oružanih snaga u Kninu priređuje svečani prijem na kom će uručiti odlikovanja i unapređenja pripadnicima oružanih snaga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ratni pilot iz "Oluje": Ne osećam se krivim
avion

Hrvatska

09.06.2022. 07:16

Ratni pilot iz "Oluje": Ne osećam se krivim

Jedan od hrvatskih pilota koje Srbija tereti za ratni zločin u akciji "Oluja" Danijel Borović, izjavio je da se ne oseća krivim i da je u ratu časno postupao.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
18.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve