Vesti
11.09.2023. 23:15
Beta

Oglasili se organizatori

Kako je protekao Beograd Prajd i za kada je zakazan sledeći

parada ponosa
Izvor: Shutterstock

Organizatori Beograd Prajda 2023 saopštili su da su Prajd šetnja i koncert ove godine okupili više od 10.000 ljudi, i bili su najmasovniji do sada, a najavili su i sledeći, 2024. godine.

Saopštili su da će Nedelja ponosa 2024. biti održana u periodu od 2. do 8. septembra.

Prajd šetnja je zakazana za subotu, 7. septembar 2024, saopštili su organizatori.

U saopštenju su naveli da su ove godine Prajd šetnja, kao i svi ostali događaji Nedelje ponosa, prošli bez incidenata.

"Ponosni smo što smo ponovo prošetali ulicama grada i iskazali podršku pravima LGBTI+ zajednice. Ponosni smo na veliki broj ljudi koji su se pridružili Prajdu i time su poslali snažnu poruku da Beograd podržava raznolikost i inkluzivnost. Nastavljamo borbu za ljubav i ravnopravnost, i tražimo da svi zahtevi Beograd Prajda budu ispunjeni", naveli su iz Beograd Prajda, nakon održane Nedelje ponosa.

Podsetili su da se zahtevi Beograd Prajda nisu menjali od 2014. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama, Zakona o rodnom identitetu i poboljšanje zdravstvenih usluga za trans osobe, kao i brzu i adekvatnu reakciju državnih organa i javnu osuda predstavnika vlasti na govor mržnje i zločine motivisane mržnjom prema LGBTI+ zajednici.

Zahteva se i usvajanje lokalnih akcionih planova za LGBTI+ zajednicu, edukacija mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, izvinjenje svim građanima Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta kao i besplatan i lako dostupan pristup terapijama PrEP i PEP.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nismo ni blizu": Prajd je otvoren (FOTO)
1

Šetnja je u toku

09.09.2023. 16:42

"Nismo ni blizu": Prajd je otvoren (FOTO)

Prajd šetnja počela je iz beogradskog parka Manjež, pošto je direktor te LGBT manifestacije Goran Miletić kazao da njihovi zahtevi neće ništa oduzeti nijednom građaninu Srbije, ali će pomoći LGBT zajednici.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
12.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve