Vesti
02.10.2021. 18:05
R.E.

Obuhvata sve članice UN

Organizovani kriminal: Srbija prva na listi Globalnog indeksa za 2020.

Kriminal, pištolj
Izvor: Shutterstock

Međunarodna nevladina organizacija Globalna Inicijativa, objavila je izveštaj Globalni indeks za 2020. godinu, nastao nakon dvogodišnje studije o organizovanom kriminalu u sve 193 članice UN.

Izveštaj se oslanja se na kvantitativne i kvalitativne izvore, a potkrepljen je sa više od 350 stručnih procena i ocena regionalnih opservatorija.

Cilj Indeksa je da pruži informacije zasnovane na metrici koje bi omogućile kreatorima politike i kontinentalnim i regionalnim telima da odrede prioritete svojih intervencija na osnovu validnih procena, kao i da ponudi instrumente za merenje efikasnosti odgovora aktivnosti organizovanig kriminala i ublažavanje uticaja koji kriminalne aktivnosti mkogu imati na društvo kao celinu.

U ovom prvom izveštaju, koji će se ubuduće objavljivati redovno na svake dve godine, na prva tri mesta su svrstane Demokratska Republika Kongo, Kolumbija i Mjanmar, dok je najmanju stopu kriminala imaju Lihtenštajn, Sao Tome i Principe i u pacifička država Nauru.

Prema podacima Globalnog indeksa organizovanog kriminala, Crna Gora je pozicionirana na 45. mesto sa 6 indeksnih poena, a među 44 evropske zemlje četvrta je na listi, pišu podgoričke Vjesti.

BiH je na 49, Severna Makedonija na 74, Hrvatska na 85, a Slovenija na 132. poziciji, stoji u izveštaju Globalnog indeksa za 2020. godinu.

Srbija je na 33. mestu Globalnog Indeksa o organizovanom kriminalu i prva je od evropskih zemalja među članicama UN po zastupljenosti organizovanog kriminala.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mete kriminalne grupe: tužioci, sudije, policajci
Policija, hapšenje, crnogorska policija 24.8.2021.

Hapšenje u Crnoj Gori

25.08.2021. 06:05

Mete kriminalne grupe: tužioci, sudije, policajci

U Crnoj Gori uhapšena je šestočlana grupa koja je planirala napad na sudiju Biljanu Uskoković, ali i likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, bivšeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, njegovog sina Petra, inače službenika Agencije za nacionalnu bezbednost, kao i policijskog službenika iz Bara Ivana Đokovića.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve