Hronika
25.08.2021. 06:05
Tamara Marković Subota

Hapšenje u Crnoj Gori

Mete kriminalne grupe: tužioci, sudije, policajci

Policija, hapšenje, crnogorska policija 24.8.2021.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIĆ

U Crnoj Gori uhapšena je šestočlana grupa koja je planirala napad na sudiju Biljanu Uskoković, ali i likvidacije glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, bivšeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, njegovog sina Petra, inače službenika Agencije za nacionalnu bezbednost, kao i policijskog službenika iz Bara Ivana Đokovića.

Šestorica pripadnika kriminalne grupe čiji su navodni organizatori Baranin Stefan Đukić (31) i Emil Tuzović (31), a koji i su u maju prošle godine uhapšeni u Ukrajini pod sumnjom, a zatim i optužbom da su pokušali likvidaciju vođe kavačkog klana Radoja Zvicera, uhapšeni su u Crnoj Gori zbog sumnje da su planirali likvidacije tužilaca, policajaca i napad na sudije. Na meti napada trebalo je da se nađe sudija Biljana Uskoković, a grupa je planirala i likvidaciju glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, specijalnog tužioca Saše Čađenovića, bivšeg pomoćnika direktora policije Zorana Lazovića, njegovog sina Petra, inače službenika Agencije za nacionalnu bezbednost, kao i policijskog službenika iz Bara Ivana Đokovića.

Prema saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, kao članovi grupe Đukića i Tuzovića uhapšeni su Danilovgrađani Milan Brajović (39), Aleksandar Raičević (27) i Dušan Boljević (27), Barani Nino Korać (20) i Stefan Mićić (29), dok se traga za Kotoraninom Dušanom Dudićem (27) i Zoranom Perovićem (38) iz Podgorice.

Šestočlana kriminalna grupa, navodno bliska škaljarskom kriminalnom klanu, mesecima je, prema krivičnoj prijavi, pratila kretanje sudije Specijalnog odeljenja podgoričkog Višeg suda Biljane Uskoković, čekajući pogodan trenutak da je fizički napadnu, odnosno da joj metalnom palicom polome obe noge.

Kokain sa oznakom Pariza

Zaplenjeno 408 kilograma

Kokain

Zaplenjeno 408 kilograma

14.08.2021. 08:00

Kokain sa oznakom Pariza

Sudija Uskoković, prema prikupljenim dokazima, na meti kriminalne grupe našla se zbog toga što sudi Đukiću i njegovoj kriminalnoj grupi zbog ubistva Baranina Jovana Klisića i ranjavanja Velizara Gardaševića izvršenih prvog dana novembra 2019. godine.

Prema informacijama crnogorskih medija, policija i tužilaštvo su početkom marta dobili operativne podatke da ova kriminalna organizacija planira napad na sudiju Uskoković, nakon čega joj je dodeljena policijska zaštita.

Ubistvo u Baru

„Tada je započeta istraga u kojoj su prikupljeni čvrsti dokazi da su Đukić i Tuzović, u septembru prošle godine, iz ukrajinskog zatvora organizovali kriminalnu grupu čiji je primarni cilj bio napad na sudiju Uskoković, a sve s ciljem kako bi je sprečili da nastavi da sudi u postupku ubistva Klisića i osudi ga na zatvorsku kaznu. Radi realizacije svog kriminalnog plana, sada uhapšeni Brajović je, prema prikupljenim dokazima, pratio sudiju i njena kretanja po Podgorici, fotografisao njene dolaske i odlaske s posla, dok je odbegli Dudić, koji je bio zadužen da sudiji polomi noge i ruke, pratio njena kretanja po Kotoru, gde je, prema dokazima, i trebalo da bude napadnuta. Dudić je sudiji Uskoković trebalo metalnom šipkom da polomi noge i ruke, a potom šipku baci u more“, objavile su podgoričke „Vijesti“ nezvanične informacije sagovornika iz tamošnje policije.

Policija, hapšenje, crnogorska policija 24.8.2021.
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIĆ

Napad na sudiju, prema saznanjima „Vijesti“, nije trebalo da bude plaćen novcem, već kokainom. Đukićevoj grupi sudi se, inače, u podgoričkom Višem sudu za ubistvo Jovana Klisića u Baru.

Prema optužnici koju je podigao specijalni tužilac Saša Čađenović, Đukić se tereti da je novembra 2019. godine, kao saizvršilac, počinio krivično delo teško ubistvo, odnosno da je sa 15 hitaca ispaljenih iz automatske puške ubio Klisića i ranio Velizara Gardaševića.

Đukićeva supruga, majka i polubrat, Danijela Mandić, Zorica Đurović i Vuk Lakićević, zatim Marko Vujadinović, Hasip Murić, Andrija Glavičanin i Bojan Vuksanović u ovom postupku optuženi su za stvaranje kriminalne organizacije.

Glavičanin i Lakićević optuženi su i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. I Đukić je optužen za isto krivično delo jer je, kako piše u optužnici, držao četiri automatske puške u svom vozilu.

Đukić, Lakićević i Vujadinović optuženi su i da su 20. avgusta 2019. godine pokušali da ubiju Gardaševića u Baru, odnosno da su kao saizvršioci počinili krivično delo ubistvo u pokušaju.

Akcija u Ukrajini

Đukić i Tuzović deo su grupe uhapšene u Ukrajini zbog pokušaja ubistva Kotoranina Radoja Zvicera.

Zvicer je navodno jedan od šefova kavačkog kriminalnog klana i teško je ranjen krajem maja prošle godine u Ukrajini u elitnom delu Kijeva, kada je grupa atentatora iz Crne Gore i Srbije pucala na njega na ulici dok je džogirao.
 

Zvicer je tada ranjen s nekoliko metaka u grudi, ali se oporavio nakon operacije.

Sigurne smrti spasla ga je supruga Tamara Zvicer, koja je iz pištolja pucala na napadače i tako ih naterala da pobegnu...

Tokom policijske potere za napadačima, dva dana kasnije na drugom kraju Ukrajine, uz Tuzovića i Đukića uhapšeni su i srpski državljani Milan Branković (31) i Petar Jovanović (46).

Zbog sumnje da im je davao logističku podršku i odavao informacije, uhapšen je i inspektor iz kijevske policije.

Ukrajinski novinari pisali su da je ta grupa, navodno, dobila pola miliona evra kako bi usmrtila Zvicera.

Mito od milion evra

Prema pisanju podgoričkih medija, kada je reč o planiranim likvidacijama sada uhapšene grupe, prioritet je bilo ubistvo tužioca Čađenovića, koji zastupa optužnicu protiv Đukića.

Za njega su bili odlučni da ga, kako to piše u krivičnoj prijavi, „zalivade“, odnosno ubiju i zakopaju.

Osim tužilaca i policajaca, na spisku za odstrel Đukićevog klana bila su i dvojica Barana – izvesni N. D. i Jasmin Osmanagić.

Tako je, prema prikupljenim podacima, osumnjičeni Korać, po nalogu Đukića, pratio kretanje Baranina N. D. koji je trebalo da bude likvidiran eksplozivnom napravom.

Radi realizacije tog plana, njegovo kretanje članovi grupe nadgledali su i uz pomoć drona.

Ovaj Baranin često je odlazio u Podgoricu, gde su njegovo kretanje pratili osumnjičeni Podgoričani.

Za opservaciju Osmanagića, koji se kretao na relaciji Bar–Ulcinj, prema prikupljenim dokazima, bili su zaduženi osumnjičeni Raičević i Boljević.

Ali, kako se sumnja, cilj ove grupe, inače bliske škaljarskom klanu, nije bio samo u likvidacijama. Navodno, organizator ove kriminalne grupe Stefan Đukić ponudio je milion evra da se podmiti jedan bivši vladin funkcioner, koji je zauzvrat trebalo da inicira smene specijalnih tužilaca. On je, navodno, međutim odbio da to učini.
 

„U Crnoj Gori više nemaju šta da traže“
 
Potpredsednik vlade i koordinator bezbednosnih službi Dritan Abazović posle hapšenja je izjavio da pozdravlja akciju Specijalnog policijskog odeljenja, Sektora za borbu protiv kriminala i Specijalnog državnog tužilaštva u kojoj su uhapšeni pripadnici organizovane kriminalne grupe „škaljari“.
„Država će se bez selektivnosti odnositi prema svim kriminalnim grupama. U Crnoj Gori više nemaju šta da traže jer ćemo na svaki njihov pokušaj vršenja krivičnog dela adekvatno odgovoriti. Idemo dalje, hrabro i odlučno“, rekao je Abazović.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko je glavni šef kavača i škaljara?
Senke, ulica

Piramidalna struktura

11.05.2021. 10:05

Ko je glavni šef kavača i škaljara?

„Oba klana su uvezena iz Crne Gore, imaju svoje vođe. Jedan glavni među kavčanima, koji se ne krije, jeste Zvicer, škaljarci imaju svog. A svi imaju svog najvišeg šefa i svi su došli iz Crne Gore“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne precizirajući o kom „glavnom šefu“ je reč.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve