Hronika
14.08.2021. 08:00
Tamara Marković Subota

Zaplenjeno 408 kilograma

Kokain sa oznakom Pariza

Kokain
Izvor: Shutterstock

Četvorica pripadnika škaljarskog klana uhapšena su u akciji španske policije na Kanarskim ostrvima. Glavni među njima je mozak i osnivač Pink Panter pljačkaške bande – Predrag Vujošević zvani Marko.

Španska policija razbila je ćeliju škaljarskog klana na Kanarskim ostrvima, koja se sumnjiči za šverc više od 400 kilograma kokaina izuzetne čistoće, a jedan od četvorice uhapšenih, čije ime je za sada jedino saopšteno, jedan je od starih vođa pljačkaške bande Pink Panter – Predrag Vujošević zvani Marko. U akciji španske policije, koja je vođena pod nazivom „Kobe-Fantom“, a koja je započeta još u novembru i to praćenjem osumnjičenih, zaplenjeno je 408 kilograma kokaina, 413.000 evra, luksuzna jahta, kao i 12 kriptovanih telefona, dokumentacija o kriminalnim poslovima i različiti elektronski uređaji.

Španski portal „El dija“ objavio je, pozivajući se na policijske izvore, da je ova organizovana grupa uspostavila kanal za krijumčarenje kokaina na Kanarskim ostrvima. Takođe, oni navode i da su „škaljarci“ iz Kotora postali vodeća kriminalna organizacija u Španiji, kojom rukovode, kako navode, „vrlo opasni i moćni kriminalci“.

„ʼŠkaljarciʼ su na ostrvima iznajmljivali luksuzne stanove, odakle su distribuirali drogu, koju su za njih rasturale lokalne bande“, saopštila je policija, navodeći da su četvorica uhapšenih članovi škaljarskog klana, kao i da je reč o delu crnogorske mafije koja je poznata po trgovini drogom i brutalnosti.

„Istraga protiv ʼškaljaracaʼ počela je prošlog novembra, a istražitelji od tada prate članove grupe. Ustanovljeno je da su oni trećoj osobi dali 250.000 i 155.000 evra u kešu, s ciljem da novac uvedu u legalne tokove. Nakon opširne istrage, agenti su otkrili da kokain dolazi sa juga Tenerifa. Identifikovana su dva vozila, kojima je droga stizala, a potom je potvrđeno i da je na ovaj način dostavljeno 70 kilograma kokaina. Uhapšena su dvojica vozača klana, a onda je otkrivena i zgrada u Kosta Adeheu, gde su lisice stavljene trećem članu zaduženom za čuvanje paketa kokaina, na kojima je bila slika Ajfelovog tornja i natpis Pariz“, navela je policija. Posle više pretresa na ostrvima Gran Kanarija i Tenerife pronađeno je još 338 kilograma kokaina i 413.000 evra.

Kokain sa oznakom Pariza
Izvor: Policia nacional

„Jedan od uhapšenih je državljanin Crne Gore, vođa Pink Pantera – Predrag Vujošević zvani Marko“, objavili su španski mediji, navodeći da je upravo on bio treći član uhapšene bande, koji je u Kosta Adeheu čuvao kokain.

„Državljanin Crne Gore Predrag Vujošević pridružio se ʼškaljarcimaʼ nakon što je izašao iz zatvora u Francuskoj, gde je služio kaznu za razbojništvo. Lisice su mu stavljene u luksuznom stambenom kompleksu na Kanarima, u kome je čuvao kokain. On je pokušao da pobegne policajcima i izbegne hapšenje, ali nije uspeo“, objavio je španski „El pais“.

Španski mediji navode i da je akcija u Španiji izvedena u saradnji sa Europolom, ali i sa kolegama iz Srbije, Albanije i Crne Gore. Istraga je počela u novembru prošle godine kada je otkriveno da su četvorica osumnjičenih u samo dva dana predala 405.000 evra osobama za koje se sumnja da su taj novac odnele sa ostrva, kako bi ga uveli u legalni finansijski tok, odnosno „oprali“. Naknadnim proverama, utvrđeno je da su umešani u distribuciju narkotika, koji je u Španiju stizao iz zemalja Latinske Amerike. Kokain su, kako je saopšteno, skladištili u luksuznim kućama, koje su iznajmili na Tenerifama, objavili su španski mediji navodeći da se u trenutku hapšenja Predrag Marko Vujošević spremao da pobegne.

Vujošević je inače postao poznat po čuvenoj pljački zlatare „Graf“ u Velikoj Britaniji 2002, posle koje su kradljivci skupocenog nakita širom sveta i dobili ime Pink Panteri. Uhapšen je krajem 2004. u Francuskoj, a sumnjičio se i za krađu u zlatari na Šanzelizeu, zatim krađu dragulja iz londonske juvelirnice „Mejfer“, nestanak dragulja iz Luvra, a navodno je opljačkao i nekoliko draguljarnica u Švajcarskoj, Španiji, Belgiji i Nemačkoj.

Pink Panteri su se, prema informacijama koje dolaze iz policije i podzemlja, u najvećem broju oslonili na škaljarski klan. U prilog tome govori i nekoliko likvidacija Pink Pantera, koji su dovođeni u vezu sa ovim klanom. Prvi je nastradao Damir Hadžić, Pink Panter iz Užica, koji je 24. jula 2020. izrešetan na Krfu sa Alanom Kožarom. Potom je u beogradskom TC „Ušće“ 17. oktobra 2020. likvidiran Aleksandar Šarac, koji je svojevremeno sa Pink Panterima krao po Evropi. Pink Panter, koji je bliskost sa „škaljarcima“ platio životom, jeste i Milan Ljepoja iz Niša, koji je postao poznat po spektakularnoj pljački draguljarnice u Dubaiju 2007. Njega je grupa Belivuk–Miljković ubila, raskomadala i samlela u mašini za meso u kući u Ritopeku u decembru prošle godine. Ubijen je jer je klan verovao da on stoji iza organizacije neuspelog atentata na Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana, u Ukrajini maja 2020. godine.

Raskalašan život
 
Nikola Vujošević, autor knjige „Heroji ulice“ i osoba koja je imala kontakte sa „panterima“, ranije je o Predragu Vujoševiću za srpske medije pričao kao o veoma raskalašnoj osobi.
„On voli raskalašan život, doveden do granice bolesti. Davao je svakom kome je stigao, koga je poznavao i koga nije. Trošio je na skupe provode, jahte, klubove. Živeo je brzo, mislio je da je nedodirljiv, ali dodirnuli su ga.“ I niški „panter“ Milan Ljepoja i njegova ekipa koristili su pravilo koje je uveo Predrag Vujošević, a ono je glasilo: „Prvo uloži dosta novca, pa pljačkaj.“ Tako je i ekipa Milana Ljepoje uložila u skupe automobile prilikom pljačke u Emiratima.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Podvučeno belim

Krađa kokaina u Sloveniji

Kokain
27.06.2021. 08:50

Podvučeno belim

Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
10.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve