Hronika
09.08.2021. 16:21
Tanjug

I 500.000 evra...

Škaljarci uhapšeni u Španiji sa 400 kilograma kokaina

policija
Izvor: Shutterstock

Agenti španske Nacionalne policije priveli su na Kanarskim ostrvima četvoricu pripadnika "škaljarskog klana", mafijaške organizacije koja vodi poreklo iz Crne Gore, kada su pokušali da distribuiraju 408 kilograma kokaina, preneli su španski mediji pozivajući se na saopštenje španskog Ministarstva unutrašnjih poslova koje je skinulo oznaku tajnosti.

Među uhapšenima nalazi se i Predrag Vujošević, poznatiji kao Marko, koji je bivši vođa međunarodne bande "Pink Panter", specijalizovane za krađu nakita i kojoj se, između ostalog, pripisuju krađe u čeriti zlatare u Barseloni između 2014. i 2015. i jedna 2008. na Tenerifima, prenosi španski list "Pais".

Istražitelji klasifikuju uhapšene pripadnike "škaljarskog klana" kao članove "opasne mafije za trgovinu drogom iz Crne Gore, koja je poznata po svom nasilju", navodi se u saopštenju.

Izvori bliski istrazi navode da se Vujošević (47) navodno pridružio grupi nakon što je odslužio kaznu zatvora u Francuskoj zbog jedne od pljački pripisanih njegovoj bivšoj bandi.

Španska policija otkrila je i da je ova ekipa "škaljaraca" drogu distribuirala iz Južne Amerike do Španije, a da im je baza bila na Kanarskim ostrvima.

Navodno, uhapšeni "škaljarci" živeli su na "visokoj nozi" i nisu ni pokušavali da prikriju koliko novca zarađuju. Tako su i "zapali za oko" lokalnoj policiji koja je počela da ih prati i ubrzo je otkriveno čime se bave.

Uhapšeni članovi klana su na Kanarskim ostrvima iznajmljivali vile u najluksuznijim četvrtima, a odatle su drogu rasturali lokalnim bandama.

Policija je u sklopu operacije, poznate kao "Kobe-Fantom, od njih zaplenila jedno vozilo, 408 kilograma kokaina u pakovanjima od kilograma, 413.000 evra u gotovini, jedrilicu, 12 šifrovanih telefona, elektronske sigurnosne uređaje, mašine za brojanje novcanica i vakuumske pakere.

Vujošević je uhapšen u luksuznom stanu u turističkom gradu Kosta Adehe (Tenerifi) i pokušao je da pobegne policiji.

U istrazi španskih vlasti učestvovao je Europol, ali i vlasti Srbije, Crne Gore i Albanije.

Ova operacija je započela još prošlog novembra kada je otkriveno kako su članovi ove organizacije u dva dana isporučili gotovinu od 250.000 evra i 155.000 evra kriminalcima sa navodnim ciljem uklanjanja navedenih iznosa sa arhipelaga kako bi ih kasnije oprali i uveli u legalni finansijski krug.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
13°C
10.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve