Hronika
09.08.2021. 09:10
Tamara Marković Subota

Još nerešenih nestanaka

Belivuk: Šta piše u optužnici

tan2021-1-29_16378157_0.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / RADE PRELIC

Klan Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tereti se za ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića, Milana Ljepoje, Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija.

Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, pet ubistava, silovanje, otmice, nelegalna trgovina narkoticima i oružjem – sve ovo su krivična dela kojima Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i još 29 članova njihove kriminalne grupe. Sa dokazima i pratećim spisima, optužnica je napisana na 322 strane i poslata Posebnom odeljenju Višeg suda u Beogradu na potvrđivanje. Na kraju optužnice, tužilac za organizovani kriminal predlaže sudu da se pripadnici grupe osude na najstrože kazne predviđene zakonom, a konkretno za Belivuka, Miljkovića i još neke članove grupe zatražena je kazna doživotne robije!

Prema optužnici, Belivuk, Miljković i 29 članova njihove grupe optuženi su za pet likvidacija, a na spisku žrtava su Goran Veličković Goksi, Zdravko Radojević, Milan Ljepoja, Lazar Vukičević i Aleksandar Gligorijević Puki.
Gligorijević je, prema navodima optužnice, bio prva žrtva. Nestao je 16. juna prošle godine, a Tužilaštvo veruje da je istog dana i ubijen. Tužilaštvo u optužnici navodi da je tog dana Gligorijević na prevaru namamljen da dođe na sastanak sa Markom Budimirom u Beton halu, odakle ga je Budimir odvezao do kuće u Ritopeku u kojoj su već bili Belivuk i još nekoliko članova kriminalne grupe koji su ga ubrzo ubili. Ubistvo su pokušali da prikriju tako što su isekli Gligorijevićevu odeću, stavili je u kese, a zatim upakovali u svoja vozila i odvezli u nepoznatom pravcu.

Posle Gligorijevića, organizovana kriminalna grupa Veljka Belivuka je, kako navodi Tužilaštvo, namamila i ubila Gorana Veličkovića Goksija.
Veličković, koji je na stadionu pripadao suprotstavljenoj frakciji kojom je rukovodio Miloš Radosavljević Kimi, poslednji put je viđen 3. avgusta 2020. godine u Višegradskoj, kada je ušao u „smart“ u kome je bio jedan član kriminalne grupe koji ga je odvezao do kuće u Ritopeku, gde je takođe mučen i ubijen. Vozilo kojim je Veličković prevezen u Ritopek zaplenjeno je prilikom hapšenja članova kriminalnog klana Belivuk–Miljković. Veličković je, kako tvrdi Tužilaštvo, mučen s ciljem da otkrije šifre svog kriptovanog telefona, a preko koga su planirali da dođu do kontakta njegovog šefa, visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana.

Verovatno najpoznatija žrtva ove kriminalne grupe bio je Lazar Vukićević, navijač Crvene zvezde svojevremeno osuđivan zbog ranjavanja navijača Partizana Nikole Vavića. Vukićevića su namamili 14. oktobra prošle godine tako što su mu preko aplikacije „Skaj“ slali poruke sa telefona otetog Mileta R., zvanog Kapetan, čoveka bliskog škaljarskom klanu. Plan im je bio da tada namame i Aleksandra Šarca, ali je on bio nepoverljiv prema porukama koje je dobijao od Kapetana. Prema dosadašnjim saznanjima iz istrage, Vukićević je u njihov automobil ušao na Banovom brdu, odvezen je do kuće u Ritopeku i mučen na najbrutalniji način od svih dosadašnjih pet žrtava klana. Kao motiv ovog ubistva smatra se sukob Vukićevića sa Nikolom Vušovićem, zvanim Džoni, saradnikom Belivuka. Vukićević je navodno ranije ranio Vušovića i zbog toga je kažnjen.

Nakon Vukićevića, sudeći prema sadašnjim dokazima, Belivukova kriminalna grupa ubila je Zdravka Radojevića, koji je sredinom novembra namamljen u beogradskom naselju Kotež. Radojević je bio navijač Zvezde, ali iako su bili na suprotstavljenim navijačkim stranama, navodno su sarađivali u prodaji droge. Radojević je navodno počeo da „širi“ svoju teritoriju, što je zasmetalo Belivuku. Drugi razlog zbog koga su odlučili da ga ubiju je i to što je Radojević navodno uzeo deo novca koji je trebalo da preda jednom članu Belivukove kriminalne grupe koji je bio u zatvoru zbog trgovine drogom.

Istraga, dokazi, analiza
Izvor: Shutterstock

Poslednji od do sada dokazanih najtežih zločina ove kriminalne grupe jeste ubistvo Nišlije Milana Ljepoje, poznatog aktera pljačke zlata u Dubaiju, gde je ukraden nakit vredan 11 miliona dolara. Ljepoji su zamerili to što je navodno planirao ubistvo jednog njihovog saradnika iz Niša, ali su verovali i da je on povezan sa neuspelim atentatom na vođu „kavača“ Radoja Zvicera, krajem maja prošle godine u Kijevu. Ljepoja je krenuo iz Niša ka Beogradu jer je navodno trebalo da kupi automobil, ali je, kako je utvrđeno, na parkingu u blizini „Laste“ na auto-putu seo u „pasat“ kojim ga je jedan od Belivukovih saradnika odvezao u kuću u Ritopeku, gde je mučen i ubijen. Njegovo telo je nakon toga uništeno u kiselini, a odeća spaljena.

Stotinu svedoka, 300 veštačenja

Bogdan Pušić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, tri dana posle hapšenja Belivuka i Miljkovića izjavio je da su „osim ljudi za koje je izvesno da su ubijeni, na spisku žrtava klana još najmanje devetorica muškaraca, u proseku starih 23 godine“. U tom momentu Belivukova kriminalna grupa bila je osumnjičena za tri ubistva, što znači da je posle još dva rešena zločina ostalo još sedam slučajeva za rasvetljavanje, a koji su za sada zavedeni kao nestanci.

U međuvremenu, utvrđeno je da su dvojica „nestalih“ Lazar Ilić i Dario Đorđević, živi, ali u pritvoru. Ilić je uhapšen u Crnoj Gori, gde je osumnjičen da je planirao ubistvo Budvanina Marka Ljubiše Kana, bliskog škaljarskom klanu i za kojim je Srbija raspisala međunarodnu poternicu zbog ubistva Aleksandra Šarca. Drugi nestali, Dario Đorđević zvani Dekster, kako je utvrđeno, nalazi se u pritvoru u Austriji, a tamošnje pravosuđe tereti ga da je vođa kriminalne grupe koja je krijumčarila drogu.

Tako da u ovom momentu Tužilaštvo u saradnji sa policijom i BIA-om intenzivno radi i na rasvetljavanju nerešenih nestanaka još petorice muškaraca, a za koje se sumnja da su takođe žrtve ovog klana.

„Napravljeni su krupni pomaci u istrazi još dva nestanka, a za koja verujemo da su ubistva i koja sada nisu obuhvaćena ovom optužnicom, a na pragu smo da rešimo i treće. To će ukupno biti osam“, najavljuju nezvanično iz MUP-a Srbije.
Tužilaštvo se, osim dokaza koji su dobijeni razotkrivanjem „Skaj“ aplikacije na kriptovanim mobilnim telefonima i dokazima koji su dobijeni forenzičkim analizama, oslanja i na iskaze dvojice optuženih, a koji su u postupku koji bi mogao da im donese povlašćeniji položaj, odnosno položaj svedoka saradnika ili svedoka okrivljenog. Obojica kandidata su u svojim dosadašnjim iskazima rekla da su Belivuk i Miljković naređivali zločine, ali i da su u njima direktno učestvovali. Belivuk je u zločinima koristio sekiru, a Miljković nož, i radi se o ubistvima koja su sada u optužnici.

Optužnica je u međuvremenu poslata advokatima okrivljenih koji mogu na nju da ulože žalbu i na ovaj način se završila prva faza istrage koja je započeta 5. februara ove godine, dan pošto su uhapšeni Belivuk, Miljković i još dvadesetak njihovih saradnika. Istraga je u proteklih šest meseci šest puta proširivana. U početku grupa se teretila za likvidacije Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Milana Ljepoje, a onda su sredinom jula prikupljeni dokazi za još dva ubistva – Lazara Vukićevića i Aleksandra Gligorijevića Pukija.

Na pisanju optužnice radili su tužilac za organizovani kriminal Mladen Nenadić i dvojica njegovih dva zamenika, Saša Ivanić i Zoran Babić. Ispitano je više od stotinu svedoka, naloženo 300 veštačenja, urađeno nekoliko desetina uviđaja.
„Prikupljeni su brojni materijalni dokazi sa lokacija za koje postoji sumnja da su mesta izvršenja krivičnih dela, obavljeno je više uviđaja, saslušani su osumnjičeni, svedoci, ali i oštećeni“, izjavio je nedelju dana pre podizanja optužnice tužilac Mladen Nenadić na prvom i dosad jedinom obraćanju novinarima, kada su medijima prikazane određene fotografije žrtava, kao deo dokaznog materijala.

Krv, pločice, scena zločina
Izvor: Shutterstock

Nenadić je tada, najavljujući optužnicu, istakao i da su brojni dokazi pribavljeni i posredstvom međunarodne pravne pomoći:
„U toku istrage, pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala su kroz međunarodnu operativnu policijsku saradnju došli do materijala koji su osumnjičeni imali na platformi ʼSkajʼ. Nakon toga je Tužilaštvo za organizovani kriminal od pravosudnih organa jedne zemlje EU pribavilo kompletan dokazni materijal, među kojim su i fotografije, ali i video i audio-zapisi, koji se odnose na događaje i lica koja su pod istragom“, rekao je tužilac Nenadić.

Stravične scene zabeležene na četrdesetak fotografija, koje su novinari mogli da vide, prikazuju svu brutalnost i surovost pripadnika kriminalne grupe. Zverstva za koja terete ovu ekipu na slikama mogli su da vide i sada optuženi, njihovi branioci, porodice žrtava i njihovi pravni zastupnici.

Pojedini roditelji, kako je tada precizirao tužilac, hteli su da vide samo fotografije svojih najmilijih dok su još bili živi, ali ne i one nastale posle njihovog ubistva i tokom sakaćenja. Na prikazanim fotografijama su Aleksandar Gligorijević Puki, Zdravko Radojević, Goran Veličković Goksi i Milan Ljepoja. Snimke Lazara Vukićevića nisu prikazane jer ih porodica do tog trenutka nije videla, a oni su, prema rečima Nenadića, „mnogo monstruozniji i jeziviji od ostalih“.

Na fotografijama su zabeleženi poslednji trenuci četiri žrtve, a neke su nastale i neposredno pre njihovog ubistva. Oteti i ubijeni mladići su komadani, sečeni su im udovi, glava... Svaki od tih monstruoznih postupaka zabeležen je posredstvom „Skaja“. Koliko je osumnjičena ekipa bila monstruozna pokazuju i prizori da su žrtvama odsečenu glavu stavljali na donji deo leđa, između nogu, i da su tako fotografisani, a zatim su fotografije slate drugim pripadnicima grupe ili nalogodavcima.

Na fotografijama su zabeleženi poslednji trenuci četiri žrtve, a neke su nastale i neposredno pre njihovog ubistva. Oteti i ubijeni mladići su komadani, sečeni su im udovi, glava... Svaki od tih monstruoznih postupaka zabeležen je posredstvom „Skaja“. Koliko je osumnjičena ekipa bila monstruozna pokazuju i prizori da su žrtvama odsečenu glavu stavljali na donji deo leđa, između nogu, i da su tako fotografisani, a zatim su fotografije slate drugim pripadnicima grupe ili nalogodavcima.

Provera suda

Optužnica je za sada prošla i proveru suda, i obuhvata krivična dela koja je ova grupa činila od početka 2019. godine, kada su, kako se navodi, Belivuk i Miljković stvorili plan da se pod paravanom navijačke grupe „Principi“ vrše krivična dela ubistva, otmice, neovlašćena proizvodnja, držanje i promet drogom i oružjem, kako bi se pored imovinske koristi stekao i primat u kriminogenoj sredini zastrašivanjem suparničkih kriminalnih grupa, preuzimanje prevlasti na tržištu droge, ubistva pripadnika drugih kriminalnih grupa… Taj plan su ostali pripadnici kriminalne grupe koji su postali njeni članovi prihvatili i svako od njih po nalozima i uputstvima organizatora preduzimao je određene radnje radi njihove realizacije.

U optužnici je detaljno opisano i na koji način su pripadnici kriminalne grupe planirali ubistva, a potom namamili žrtve, ubili ih i sakrili tragove, za šta je kao motiv navedena bezobzirna osveta i koristoljublje.

„Za ova krivična dela može se izreći kazna od 20 godina ili doživotni zatvor“, navelo je Tužilaštvo, detaljno opisujući način na koji su žrtve klana mučene, ubijane i kako su uklanjani tragovi zločina, budući da telo nijedne do sada otkrivene žrtve nije pronađeno.

U optužnici su citirani i delovi iskaza svedoka saradnika Bojana Hrvatina koji je opisao svoju ulogu, ali i uloge svakog od osumnjičenih u zločinima.

Hrvatin, inače vođa navijača Rada i, kako je otkriveno, saradnik Veljka Belivuka, uhapšen je 17. jula, u akciji Službe za borbu protiv organizovanog kriminala. Ranije je osuđivan za ubistvo navijača Bojana Majića iz suparničke navijačke grupe „Invalidi“ FK Voždovac, koje je izvršeno 2005. godine. Prvostepenom presudom Hrvatin je osuđen na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva, ali mu je kasnije ta kazna prepolovljena.

Mišja rupa

„Analizirani su i iskazi drugih svedoka, materijalni tragovi, kao i snimci koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnih dela. Takođe, predloženo je saslušanje okrivljenih, oštećenih, svedoka pred sudskim većem, kao i slušanje presretnutih telefonskih razgovora“, kaže za „Ekspres“ izvor iz Tužilaštva za organizovani kriminal.

Drugi deo optužnice, kako navodi, odnosi se na dokaze koji potvrđuju sumnje da je kriminalna grupa trgovala drogom i oružjem, od kojih je deo pronađen u bunkeru na stadionu FK Partizan.

Od Belivukovog hapšenja, uhapšena su trojica policajaca zbog sumnje da su prikrivali dokaze, odnosno sarađivali sa vođama ove organizovane kriminalne grupe.

Najpre su uhapšeni nekadašnji načelnik i inspektor Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja droga, čiji su zvanično objavljeni samo inicijali, a zbog sumnje da su prilikom pretresa Belivukovog stana namerno ignorisali dokaze koji bi mogli da se upotrebe protiv njega.

U junu je zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj, odnosno odavao informacije kavačkom klanu iz istrage o ubistvima, uhapšen i jedan inspektor za krvne i seksualne delikte u SBPOK-u.

Najveći odjek u javnosti imalo je hapšenje nekadašnjeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Gorana Papića, koji je osumnjičen da je izvršio krivično delo trgovina uticajem, odnosno da je, prošle godine, naredio policajcima da se Marku Miljkoviću, prvom saradniku Belivuka, vrati blindirani automobil.

Papić je na saslušanju izjavio da je sve radio po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji mu je usmeno, telefonom, izdavao naređenja. U sklopu istrage Tužilaštvo je, krajem aprila, saslušalo i ministra Stefanovića, koji je negirao da je Papiću dao bilo kakva naređenja.

Papić je istog dana pušten iz pritvora i u ovom slučaju Tužilaštvo do sada još nije podnelo optužni predlog.

Međutim, za sada na optužnici nema nijednog funkcionera MUP-a, iako su predstavnici vlasti više puta izjavljivali da klan nije mogao da postoji bez podrške nekog od državnih funkcionera.
Poslednju izjavu povodom ove istrage predsednik Aleksandar Vučić dao je prošle nedelje iz Skoplja, kada je najavio da će sve zaštitnike u vrhu i ispod vrha MUP-a „isterati iz mišje rupe“.

Optužnica bez Zvicera
 
Šef kriminalne ekipe, koju su predvodili Veljko Belivuk i Marko Miljković, prema operativnim podacima policije, jeste vođa kavačkog klana Radoje Zvicer. Njegovog imena, međutim, za sada nema na optužnici Tužilaštva, iako se veruje da je upravo on i to direktno Belivuku i Miljkoviću izdavao naloge za likvidacije. Preko Zvicera, Belivuk i Miljković su direktno bili uključeni i u organizaciju krijumčarskog lanca i trgovinu narkoticima i oružjem. Za Zvicerom je, inače, poternicu Interpola raspisao sud Crne Gore.
 
Produžen pritvor
 
Viši sud u Beogradu je prilikom podizanja optužnice doneo rešenje kojim je okrivljenima produžio pritvor do trideset dana. Za većinu okrivljenih kao razlog produženja pritvora navedena je opasnost od bekstva, postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i jer je za krivična dela koja im se stavljaju na teret propisana kazna zatvora više od deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti, što može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kez koji je zabezeknuo javnost
Veljko Belivuk i Srđan Lalić

"Ekspres" saznaje

25.07.2021. 06:00

Kez koji je zabezeknuo javnost

Srđan Lalić (36), muškarac koji je zabezeknuo javnost bestijalnim kezom na fotografiji sa Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja, a iznad tela izmučene i iskasapljene žrtve, kako saznaje "Ekspres“, prvi se Tužilaštvu ponudio za svedoka saradnika protiv ovog klana.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
14°C
10.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve