Vesti
09.05.2021. 19:05
R. E. / Kosovo online

"Ne igramo na dve karte"

Osmani: Vreme je da Evropa otvori vrata Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani
Izvor: EPA / VALDRIN XHEMAJ

"Mi smo miroljubiva i jasno proevropska zemlja", istakla je Osmani.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, na Dan Evrope, rekla je da je došlo vreme da Evropska unija otvori vrata Kosovu, prenosi Reporteri.

Osmani je napisala na Fejsbuku da danas Evropa slavi mir i jedinstvo širom Starog kontinenta.

"Za Kosovo, kao i za mnoge evropske zemlje, mnogo pre nas, cena postizanja mira bila je visoka. Zbog toga moramo naporno raditi ne samo na njihovom očuvanju, već i na jačanju ovih vrednosti postignutih uz mnogo napora. Mi smo miroljubiva i jasno proevropska zemlja. Stoga težimo i radimo na članstvu u Evropskoj uniji, što ćemo, pre svega, učiniti dostojanstveno i u interesu građana. Tradicionalno na ovaj dan, institucije EU otvaraju svoja vrata za javnost. Došlo je vreme da oni otvore svoja vrata prema Kosovu. Kredibilitet EU i njenih institucija zavisi od održavanja reči o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. Kosovo treba da izvrši neophodne pripreme za podnošenje zahteva za status kandidata u pogodnom trenutku", napisala je Osmani.

Ona je navela da su „branili evropske civilizacijske vrednosti čak i u srednjem veku, što definiše stratešku orijentaciju“.

"Ne igramo na dve karte, između istoka i zapada. Integracija u evroatlantske strukture naše je trajno opredeljenje. Stoga, hajde da radimo sa drugim evropskim zemljama, kao jedan od najstarijih naroda na kontinentu - EU je naš dom“, poručila je Osmani.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
15°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve