Vesti
04.12.2021. 16:05
Tanjug

Joanikije

"Ovima koji sada neosnovano prozivaju patrijarha Porfirija..."

crkva, pravoslavna crkva, Kosovo
Izvor: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ocenio je da se iz uvreda iznetih na račun patrijarha Porfirija vidi da ga mnogi nisu razumeli ili nisu želeli da ga razumeju i dodao da mu nije jasno kome smetaju njegove blage reči i poziv da se narod ne tuče na ulicama.

Mitropolit ukazuje da je patrijarh napadnut zbog izjave povodom početka božićnog posta u kojoj je pozvao svoj narod da se ne tuče po ulicama.

"Šta ce drugo da kaže srpski patrijarh kad vidi svoju duhovnu decu da se tuku pesnicama, motkama i kamenicama i jedni drugima razbijaju glave, nego da sa očinskim bolom u duši pozove sve koji to čine da se ne biju nego da čuvaju jedni druge", naveo je Joanikije u intervjuu za "Novosti".

On je dodao i da mu nije jasno kome smetaju blage reči patrijarha "svako je svakome potreban, ne možemo jedni bez drugih", a onda poziva na mir i "dvojednu ljubav prema Bogu i prema bližnjem, što znači (na ljubav) prema svakom čoveku".
 

"Ako nekome smetaju ovde navedene patrijarhove jevanđelske i očinske reci, onda taj treba da se zabrine za svoje duhovno stanje i zdravlje", ocenio je mitropolit Joanikije.
 

Kaže i da ovim rečima patrijarh zastupa najširu slobodu licnosti, svakoga ko želi da se bori za dobro svog naroda i ujedno naznacuje na koji nacin se to dobro može postici. "Upozorava da se motkama i kamenicama ne može postici ništa dobro, kao što je davno rekao naš narod - da zlo dobra doneti neće", ocenio je Joanikije.

On dodaje i da je onima koji su pre trideset godina na Terazijama vređali patrijarha Pavla trebalo dosta vremena da se za to pokaju.

"Ovima koji sada neosnovano prozivaju patrijarha Porfirija trebaće vremena da shvate širinu njegove misli i dubinu njegove brige i ljubavi za povereni mu narod", oceniom je zaključio je Joanikije.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Porfirijevo vatreno krštenje
LITURGIJA SABOR SPC

Sabor SPC

28.05.2021. 06:49

Porfirijevo vatreno krštenje

Potpuno je logično što će se svaka odluka Sabora, prvog kojem Porfirije predsedava, posmatrati kroz prizmu (ne)ispunjenih očekivanja vladike Irineja ili svetovnih vlasti od novog patrijarha.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve