Vesti
21.12.2021. 07:05
M. Paunović

Priče za decu?

Ozbiljna tema na neozbiljan način - Košarama nije mesto u slikovnici

Rat, vojska
Izvor: Shutterstock

Priča o Košarama je važna. Definitivno predstavlja jednu od svetlijih tačaka u mračnim devedesetim. Niko ne kaže da treba da je se odreknemo ili zaboravimo, ali hajde da pružimo šansu deci da o njoj čuju kada prestanu da budu deca.

Ne znam da li nam je promaklo ili smo se napravili ludim. Ili smo jednostavno totalno izgubili kompas za normalno. Ali nisam primetio bilo kakav komentar u vezi s knjigom koja je nedavno počela da se reklamira – "Košare: novi Kosovski boj“. 

Ima je i u knjižarama u delu za dečju literaturu. Među naslovima poput "Svet životinja“, "Beba jednorog“, "Zašto peremo zube“... Među bajkama i sličnim sadržajem. 

I nije tamo zalutala, tamo joj je prema opisu i mesto. Namenjena je deci. Klincima. I stvarno, kad je pogledate i prelistate, liči na neku slikovnicu, samo što je umesto jednoroga ispunjena slikama vojnika sa puškama. Umesto bajkovitih poruka, piše – "Nema povlačenja, nema predaje“ i "Ne sme ni pedalj ove zemlje da padne“. Pa nek se deca uče. 

Sadržaj čine istinite priče o događajima i ljudima učesnicima bitke koja se odigrala u okolini karaule Košare na srpsko-albanskoj granici 1999. godine. Kroz 12 akcionih priča i ilustracije deci je ispričano kako je sprečen kopneni napad na Kosovo i Metohiju tokom NATO napada na Srbiju. 

Ideja je dakle jasna. Poruka takođe. Knjiga je posvećena svima koji su 1999. godine branili otadžbinu na albanskoj granici, u najvećoj bici srpskog naroda u savremenoj istoriji. 

Ono što je sporno jeste pristup temi. Nije mi jasno kako je autor zamislio da detetu, dok čita njegove "priče“, budu poznati termini poput "teroristička organizacija“, "Oslobodilačka vojska Kosova“, "NATO“, "osiromašeni uranijum“, "minobacač“... I zbog čega bi ovi termini trebalo da mu budu interesna sfera i pojmovi koje mora da zna u tim godinama. Šta je poenta, da stvaramo male heroje i patriote pre nego što krenu u školu? 

Kosovo, rat, dete, dečak 20.12.2021.
Izvor: EPA / MICHELE LIMINA

Predstavljajući im ovako ozbiljnu temu na ovako neozbiljan način, samo im činimo kontrauslugu. Zbunjujemo ih. Pristup ovako jednoj kompleksnoj istorijskoj temi mora da bude ozbiljan i utemeljen čak i kada je posvećen deci. Posebno kada je posvećen deci.

Ukoliko je ideja da se shvati priča i značaj Košara, ona ne može da bude ispričana na dvadesetak strana od kojih polovina čine slike. Tome je mesto u školi. I među ozbiljnim štivom. 

Imam prijatelje koji rade u prosveti, predaju pretežno osnovcima. Slušam ih šta pričaju, očajni su. Da ne generalizujem, ali ne tako mali broj dece uredno zna i ispisuje po školi sve lažnopatriotske parole... Mrze Albance i Hrvate, a kada ih pitaju zašto ne umeju da odgovore. Tu se njihovo znanje o istoriji završava. Činjenice ne znaju, ali znaju da mrze. I nikakav kontraargument nije da je ista situacija i u komšiluku. Što u nečemu ne bismo bili drugačiji? Bolji. 

Da se razumemo i da se ogradim na vreme pre nego što budem okarakterisan kao izdajnik. Priča o Košarama je važna. Definitivno predstavlja jednu od svetlijih tačaka u mračnim devedesetim. Niko ne kaže da treba da je se odreknemo ili zaboravimo, ali hajde da pružimo šansu deci da o njoj čuju kada prestanu da budu deca.

Kada budu spremna da misle o tim temama. Kada budu mogla da razumeju širi kontekst cele priče. Kada sama pokažu interesovanje za te teme. Da im se objasni da je to prošlost, deo naše istorije, da je to Kosovo naša rana, ali da su i svet i Srbija od te 1999. nastavili dalje. Da je istorija tu da se poznaje i nauči, a ne da bi se ponavljala. Da o istoriji uče uz ozbiljne autore, temeljno, a ne kroz ilustraciju... Slikovnicu. Da učeći ne ponavljaju naše greške.

Neka Albance, Hrvate, Bošnjake procenjuju na osnovu sopstvenih priča i iskustava. Kada za to dođe vreme. To nam je valjda svima u interesu. Ne budimo sebični. Neka autori ovakvih i budućih patriotskih slikovnica svoje još uvek neodštampane rukopise čitaju sebi pred spavanje. Neka ih ne objavljuju i ne zarađuju na patriotizmu. Patriotizam je i kad počistiš ispred svoje zgrade, tako isto pokazuješ da voliš svoju zemlju. Decu nek ostave na miru. Za njih su "Andersenove bajke“, "Mali princ“ i slične knjige. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve