Vesti
28.03.2024. 13:14
Beta

Ivica Dačić

"Pa, koga vi zafrkavate?"

ivica dačić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da se postavlja pitanje da li Srbija treba da učestvuje u radu Saveta Evrope (SE), čiji je politički komitet Parlamentarne skupštine doneo preporuku da se u tu organizaciju primi Kosovo, što je nazvao "skadalom i sramnim".

"O tome će odluku doneti državno rukovodstvo, videće se šta su državni interesi", rekao je Dačić novinarima, u holu Skupštne Srbije, nakon konsultacije o zamenicima radnih tela Skupštine, navodeći da je to jedna od faza jer tek predstoji glasanje o eventulanom prijemu Kosova.

Dačić je upitao zašto Dora Bakojani, sestra grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, koja je predložila ulazak Kosova u SE "nije predložila da deo Kipra pod Turskom okupacijom uđe u SE, ili Katalonija, Krim, Donbas i Republika Srpska na kraju kajeva".

"Nismo mi ovde eksperimentalno telo da se stalno nad nama krši međunarodno pravo", rekao je Dačić i komentarišući "opravdanja" za usvajanje preporuke o prijemu Kosova upitao - "pa koga vi zafrkavate".

On je naveo da je Rusija ponovo zatražila sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) na kojoj bi se razgovaralo o agresiji NATO na SR Jugoslaviju i da je Japan ponovo zakazao sednicu.

Međutim, dodao je, Francuska je najavila da će opet, kao u ponedeljek što je uradila, tražiti proceduralno glasanje pa ni nove sednice verovatno neće biti.

Pema njegovim rečima, Rusija je zapretila da će na svakoj sednci pričati o agresiji i da će svaku sednicu da koristi za proceduralno glasanje, tako da juče nije odobrila plan aktivnosti SB UN za april.

"Mi sad već ulazimo u borbu između velikih sila što nama nije bio cilj. Mi smo hteli da kažemo našu istinu o agresiji na Srbiju", rekao je Dačić.

Kako je još objasnio, fizički je nemoguće da prisustvuje novoj sednici, ako je i bude, jer je došao u utorak iz Njujorka, danas je četvrtak, a sad javljaju da sutra opet treba da bude sednica.

On je podsetio da prvobitno zakazana sednica u ponedeljak nije održana na insistiranje Francuske, kao i da je "očito da neki ne žele da čuju istinu o agresiji na Srbiju".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve