Vesti
25.06.2024. 12:46

Tomislav Gačić

Pahomije i zvanično mitropolit

pahomije, ATA
Izvor: ATAIMAGES / Borislav Zdrinja

Pahomije, čije je svetovno ime Tomislav Gačić, od ponedeljka više nije episkop Eparhije vranjske već je i zvanično unapređen u mitropolita.

Kako piše portal Bujanovačke, Pahomije je od ovog Duhovskog ponedeljka i zvanično mitropolit vranjski, što se vidi iz eparhijske korespondencije s medijima i tekstova o proslavi gradske slave u Vranju, na oficijenom sajtu Eparhije vranjske.

U izveštaju s proslave Duhovskog ponedeljka u Vranju na sajtu eparhije piše da je "Svetu arhijerejsku liturgiju služio njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit vranjski Pahomije, sveštenstvo i monaštvo Eparhije vranjske".

Vladika Pahomije je 32 godine na vladičanskom tronu Eparhije vranjske.

Izabran je za episkopa vranjskog 28. maja 1992. godine.

Hirotoniju je obavio patrijarh srpski Pavle, zajedno s još nekoliko arhijereja SPC.

Opštinski sud u Nišu oslobodio je u martu 2006. godine vladiku vranjskog Pahomija optužbe da je izvršio bludne radnje nad dvojicom maloletnih dečaka.

"Nije dokazano da je Tomislav Gačić izvršio krivična dela bludne radnje nad dvojicom dečaka", rekla je tada predsednica sudskog veća Katarina Ranđelović obrazlažući presudu i dodala da postoji određeni stepen osnovane sumnje, ali ne i takav stepen izvesnosti da bi sud doneo osuđujuću presudu.

U obrazloženju presude između ostalog se navodi da su lekari koji su veštačili psihičko stanje vladike Pahomija utvrdili da se radi o visokomoralnoj osobi, koja nema sklonosti ka pedofiliji.

Optužbu za ista krivična dela, za koja su Pahomija teretila još dvojica dečaka, sud je odbacio zbog zastarelosti.

Vladika Pahomije je na sudu tvrdio da nije kriv i da su aferu napravile tajne službe Albanije, Makedonije i drugih zemalja zato što on radi na zaštiti srpskih interesa na jugu Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
02.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve