Vesti
07.03.2022. 14:05
Beta

Srpska pravoslavna crkva

Patrijarh Porfirije: "Hajde da se zajedno molimo za Ukrajinu"

patrijarh Porfirije
Izvor: Shutterstock

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, pozvao je vernike da se u ove dane naročito mole za mir u Ukrajini, uz nadu da što pre dođe do "mirovnih razgovora umesto rata, jer mir nema cenu".

Patrijarh Porfirije na bogosluženju u hramu Svetog Save na Vračaru, rekao je da se za mir molimo, ali u ove dane posebno i naročito kao ljudi i kao hrišćani za mir u Ukrajini.

"Naša lična sećanja, sećanja svakoga od nas, na tragične ratove i sukobe na prostorima bivše Jugoslavije nisu prestala budu veoma živa među nama, a evo još jedan rat je buknuo u Evropi i to među našom braćom hrišćanima, Rusima i Ukrajincima", rekao je patrijarh, a prenela je Informativna služba SPC.

On je naveo da rat u Ukrajini proizvodi stradanja i podele, ali ne samo u ovom trenutku između "naše braće Rusa i Ukrajinaca, nego preti stradanjima i podelama i u čitavom svetu i u Evropi, gde osećamo kao da nadolazi tragedija".

"Zbog toga je buknula, kao što je rat buknuo, i tuga u našim srcima, ali i zebnja u našim dušama, tuga zbog stradanja nama bliskih naroda po svemu, ali i zebnja zbog opasnosti koje taj rat nosi i po celu Evropu i po čitav svet. To znači i opasnost i po nas koji živimo na prostorima koji su podeljeni i još uvek nedovoljno izmireni", rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao i da oseća potrebu da podstakne sve sabrane da tugu pretvore u saosećanje, u solidarnost sa onima koji stradaju, sa onima koji sada ostaju bez svojih domova i koji traže utočište i sigurnost izvan njih.

"Podsećam i sebe i vas i pozivam i sebe i vas da imamo saosećanja sa onima kojima su neophodne elementarne potrebe za preživljavanje i, dakako, sa onima koji već dolaze u našu zemlju kao izbeglice", poručio je patrijarh Porfirije.

On je rekao da smo "dužni Hrista Boga radi da posvedočimo istinsku i pravu ljubav, ljubav jevanđeljsku i hrišćansku, i da te ljude koji kao izbeglice dolaze ne primimo samo u naše domove nego da ih smestimo i u naša srca, u našu ljubav", podsetivši da je SPC počela sakupljanje priloga za postradale u Ukrajini.

Patrijarh je pozvao na molitvu za mir i odlučno delovanje, očuvanje i svedočenje mira gde god da jesmo i gde god da živimo, a naročito da se ulože sve duhovne i druge snage da za očuvanje mira na prostorima gde se Srbi prožimaju žive sa drugim narodima, i na prostorima donedavno jedne zajedničke zemlje.

"Sa ovog mesta danas posebno i naročito uputimo molitve za što brže uspostavljanje mira u Ukrajini. Uputimo molitve Bogu da što pre dodje do mirovnih razgovora umesto rata, jer mir nema cenu", istakao je patrijarh Porfirije

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rat u Ukrajini: Novi pregovori u ponedeljak?
Ukrajina

Treća runda

06.03.2022. 10:56

Rat u Ukrajini: Novi pregovori u ponedeljak?

Treća runda pregovora između Ukrajine i Rusije biće održana u ponedeljak, saopštio je član ukrajinske delegacije Dejvid Arahami.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
29.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve