Vesti
28.04.2022. 13:43
Beta

"U ime brata"

Petar Karađorđević abdicirao

Princ Petar Karađorđević 28. 4. 2022.
Izvor: BETA/ Arhiva princa Petra Karadjordjev / STR

Princ Srbije i Jugoslavije Petar Karađordjević saopštio je da je "abdicirao" i svoja potencijalna prava preneo na brata kraljevića Filipa.

"U interesu dinastije je da princ naslednik sa svojom porodicom živi u Srbiji, među našim narodom. A moj brat kraljević Filip je svoj život i život svoje porodice vezao za našu Otadžbinu, u kojoj se nakon devet decenija rodio i prvi muški član dinastije Karađordjević, naslednik mog brata, kraljević Stefan", naveo je Petar Karađordjević u saopštenju.
 

On je dodao da svoj život nastavlja u Sevilji, kao i da se ne odriče prava koja proističu iz prava na nasleđe imena, člana kraljevskog doma, titule Karađordjevića i drugih prava i obaveza koja zakon i tradicija daju i nalažu članu porodice.

"Odričem se svih prava i prerogativa koji mi pripadaju po osnovu prvorodstva u lozi starešine kraljevskog doma Srbije i Jugoslavije. Činom abdikacije odričem se za sebe i sve svoje potomke koji su rođeni ili će tek biti rođeni u bračnoj vezi ili izvan bračne veze", dodao je Petar Karađordjević.
 

On je dodao da je o svojoj "nepokolebljivoj odluci" zvanično obavestio i oca, princa Aleksandra i patrijarha SPC Porfirija.

Petar A. Karađordjević je najstariji sin princa Aleksandra i princeze Marije Bregance, kao i unuk Petra Drugog Karađordjevića, poslednjeg kralja Jugoslavije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve