Vesti
26.06.2021. 16:15
Tanjug

Uz prisustvo Bošnjaka

Počela izgradnja Hrvatske kuće u Subotici

Subotica
Izvor: Shutterstock

U Subotici je počela izgradnja Hrvatske kuće, objavljeno je u Hrvatskom nacionalnom veću povodom praznika hrvatske manjine u Srbiji, čijoj je proslavi prisustvovao izaslanik hrvatske Državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Milan Bošnjak.

Time je dva meseca nakon postavljanja kamena temeljca počela realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta hrvatske manjine u Srbiji, koji se finansira iz dotacije Vlade Hrvatske, prenela je agencija Hina.

"Vlada je preko Državne kancelarije osigurala novac za prvu fazu izgradnje buduće Hrvatske kuće. Plan je da se do kraja godine završi objekat", izjavila je tokom obilaska gradilišta predsednica HNV-a Jasna Vojnić.

Bošnjak je dodao kako je gradnja Hrvatske kuće rezultat zajedničkih napora Vlade Hrvatske, hrvatske Državne kancelarije i predstavnika hrvatske manjine u Srbiji.

Hrvatska kuća biće sedište tri profesionalne institucije Hrvata u Srbiji, dodaje Hina.

Funkcioner hrvatske Državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske je u nastavku posete Subotici bio počasni gost proslave praznika Dana hrvatske zajednice u Srbiji - Dana rođenja preporoditelja bačkih Hrvata biskupa Ivana Antunovića.

Tim povodom priređena je svečana akademija na kojoj su najboljim učenicima hrvatske nastave dodeljena priznanja i nagrade.

Najveće priznanje hrvatske zajednice za školska postignuca, pod nazivom "Crvena kravata" pripala je dvojici učenika osmog razreda. Ukupno je podeljeno 137 pohvala i nagrada učenicima hrvatskih odeljenja, koje postoje u pet osnovnih i tri srednje škole u Subotici, kao i jednoj u mestu Bački Monoštor.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Rekonstrukciji pruge Subotica - Horgoš
Šine

Potpisan ugovor

12.06.2021. 13:22

Rekonstrukciji pruge Subotica - Horgoš

Ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji železničke pruge Subotica - Horgoš (granica sa Mađarskom), vredan skoro 87 miliona evra, svečano je potpisan danas u vladi Srbije. 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve