Vesti
05.04.2023. 14:03
Beta

Peticija s 25.000 potpisa

Ružić sa srednjoškolcima: "Zajedno ćemo pronaći rešenje za polaganje mature"

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO PROSVETE / STR

Ministar prosvete Srbije, Branko Ružić razgovarao je u ponedeljak u Ministarstvu s predstavnicima neformalnog udruženja srednjoškolaca "I mi se pitamo", Lukom Babićem, Doroteom Vasić i Stefanom Markovićem, koji su tražili da se odustane od koncepta državne mature i za to su podneli peticiju s 25.000 potpisa.

Ružić im je rekao da je cilj državne mature da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema. "Neće se sigurno uvesti nametanjem i ne sme da bude na uštrb svih onih kojima je namenjena, a to je skoro 66.000 srednjoškolaca. Ono na čemu uvek insistiram je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja", piše u saopštenju Ministarstva.

Ministar je izjavio da ne treba dozvoliti da se pitanje državne mature ispolitizuje i pitao učenike da mu navedu ime osobe iz Ministarstva koja im je, kako je plasirano u medijima, kazala da se "oni ništa ne pitaju" o državnoj maturi, kako bi ta osoba snosila sankcije.

Predstavnici udruženja naveli su da ta osoba nije iz Ministarstva, zatražili prelazni period za uvođenje državne mature i doneli su listu pitanja o državnoj maturi, na koja će im odgovoriti Ministarstvo prosvete.

"Mi razumemo vašu poziciju, da se nađe najbolje rešenje. Mi smo tu da vam pomognemo, da budemo konstruktivna strana u dijalogu i da zajedno nađemo najbolje moguće rešenje. Mi smo deca koja žele da ostanu u Srbiji", naveo je Luka Babić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Upisati fakultet odmah ili pauzirati godinu dana - šta je bolje?
studenti, druženje

Dilema

30.06.2022. 18:25

Upisati fakultet odmah ili pauzirati godinu dana - šta je bolje?

Poslednje školsko zvono i žurka u dvorištu škole posle završene četvrta godine, mnogima je jedno od omiljenih sećanja iz mladosti. Nakon toga sledi trka za upis na fakultet ili višu stručnu školu, a mladima je često teško da se orijentišu i izaberu pravac za dalji put u svet odraslih. Studirati ili ne? Pratiti svoje želje ili preporuke roditelja i okruženja? I jedno od sve češćih pitanja: pauzirati godinu ili odmah upisati fakultet?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve