Vesti
16.05.2023. 11:40
R. E.

Reč stručnjaka

Da li Srbija treba da strahuje od poplava

Poplava
Izvor: Shutterstock

Bujične poplave u zemljama u okruženju izazvale su brojne probleme zbog čega su se svi u Srbiji prisetili 2014. godine i logično postavlili pitanje da li i našoj zemlji preti opasnost.

Vrbas, Bosna, Lim, Drina, Sava, Neretva, Zrmanja... samo su neke od reka u Republici Srpskoj i Hrvatskoj na kojima se danima beleži značajan porast vododstaja. Zrmanja je kod mesta Obrovac u zadarskoj županiji prešla istorijski maksimum. Poučeni iskustvima od pre devet godina, počeli smo da se plašimo.

Da li će nas Sava u toku kroz Srbiju iznenaditi? Može li ovaj kišoviti maj da napravi štetu kakvu smo preživeli 2014. godine? 

Prema rečima klimatologa prof. dr Vladimira Đurđevića, u narednih nekoliko dana nismo u riziku da imamo ozbiljnije padavine koje bi mogle da dovedu do problema koje smo imali 2014. godine. 

"Biće kiše narednih dana ali neće biti te akumulacije, i neće biti količine padavina koje su opasne. Više će ih biti u Zapadnoj Srbiji. U Hrvatskoj su bile jako velike akumulacije proteklih nekoliko dana, u nekim mestima je bilo i preko 100 litara kiše po metru kvadratnom. Problem je što će tamo ovih dana biti još kiše, oni nisu blizu prestanka ovog problema. Verovatno će se i Hrvatska i Bosna mučiti s ovim problemom još nekoliko dana. U Srbiji nema većeg rizika ali moramo da pratimo Savu i Drinu zato što će ta voda u  jednom trenutku doći i do nas. Trebalo bi pooštriti zaštitu na kritičnim mestima na Savi i pratiti vodostaj. To znaju vrlo dobro hidrolozi iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda i naš sektor za vanredne situacije. Biće potrebno neko vreme da taj talas dođe do nas, ne može se to desiti u jednom danu, te imamo vremena da se pripremimo", optimističan je u prognozama bio dr Đurđević gostujući na televiziji K1

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da merni podaci pokazuju realno stanje zbog čega deli mišljenje profesora Đurđevića.

"Narednih dana na području Srbije ne bi trebalo da bude nekih ekstremno velikih količina padavina. Glavnina je zapadno od nas. Biće narednih dana kiša, a do prekida padavina će doći u subotu i nedelju, 20. i 21. maja. Biće toplije i sunčanije vreme, da se građani ogreju, a sledećeg vikenda očekuje nas pad temperature sa lokalnim padavinama – pljuskovima praćenih grmljavinom što je i inače karakteristika vremena u periodu od maja do septembra. To je letnji tip padavina. Ukupna količina padavina do sada je bila nešto malo ispod proseka", kazao je meteorolog. 

Todorović je naveo da su veći problemi kada su padavine obilne u manjim mestima u Srbiji i prisetio se poplava 2014.

"Objekti u manjim mestima su blizu vodotokova, nije ostavljen prostor, pa kada padne velika kiša vodotokovi postanu bujice. Gradnja uz vodu je uvek problematična. Pre devet godina smo imali ekstremni događaj. Gledajući količinu padavina, tako nešto se nije desilo 200 ili 300 godina unazad. To je toliko retka pojava. Te 2014. godine dnevna količina padavina je samo u nekim mestima bila ekstremna, ranije su bile zabeležene i veće količine jednodnevne kiše, ali u situaciji dvodnevne ekstremno zabeležene kiše i zbog toga što je bila zahvaćena velika površina (veći deo Posavine, Bosna, Zapadna Srbija, Beograd, deo Vojvodine), voda se izlila iz vodotokova. Na velikom prostoru pala je veličina količina kiše, a i zemljište je bilo zasićeno i u martu i u aprilu. I u tim mesecima bilo je dosta padavina, te nova kiša više nije mogla da uđe u zemlju i išla je po površini".

Situacija na klimatskim kartama trenutno dosta liči na tu iz 2014. godine, ali su okolnosti sada potpuno drugačije te nema razloga za strah.

Profesor Đurđević kazao je da je i sada ciklon zarobljen između dva anticiklona.

"Metorolozi ne gledaju samo šta se dešava iznad Srbije ili iznad Balkana, već posmatraju celu severnu hemisferu. Prate gde se nalaze centri visokog i niskog pritiska i kako se kreću. U tom smislu situacija liči na 2014. kada se globalna hemisferska cirkulacija malo 'zamrzla'. U proseku, vreme nam uvek dolazi sa Zapada. Ponekad se desi kao 2014. ili sada da se globalna hemisferska cirkulacija 'zamrzne' i umesto da dođe do nas i produži dalje, ona ostane i vrti se iznad našeg područja nekoliko dana. I pre nekoliko nedelja bila je ta situacija kada smo imali sneg početkom aprila. To područje niskog pritiska kao da se stalno vrti i zadržava iznad našeg područja umesto da ode ka Rumuniji i dalje ka Ukrajini. To je inače normalna situacija. Ciklon sada stoji, trenutno je iznad severnog Jadrana i Hrvatske". 

Prema rečima Đurđevića, situacija s klimom biće sve lošija i trebalo bi da se sistemski pozabavimo ovim pitanjem. 

"Biće sve lošija situacija, klima se menja. Ovo nije klima kakvu smo imali pre 100 godina, planeta je značajno toplija i to za jedan stepen. Ali, taj jedan stepen je vrlo važan za klimu. Ne možemo se vratiti u klimu od pre 50 godina, ali možemo da zaustavimo taj porast temperature za još jedan dodatni stepen i to ako se maksimalno potrudimo. Stepen viša temperatura znači više ekstrema, i toplijih i hladnijih, a ti ekstremi nanose velike materijalne štete, i odnose i ljudske živote. Biće ih više. Moramo malo da se 'prepakujemo' i da drugačije radimo, pre svega na sistemima za odbranu od poplava, da učinimo da postanu jači. Nažalost, nismo radili onako kako bi trebalo. Nismo napravili bedeme za buduće poplave koje mogu biti ekstremnije. Naša Vlada treba da usvoji Nacionalni program prilagođavanja na klimatske promene i kada se bude usvojio, i ako bude prepoznat od strane ministarstava i različitih službi, počećemo da se prilagođavamo. Neki su već počeli, na primer poljoprivrednici koji rade mnoge stvari da bi zadržali nivo proizvodnje. Na primer, mogu ranije da krenu sa setvom jer je vreme toplije. Međutim, to su stihijska rešenja, a moraju biti sistemska", izjavio je profesor Đurđević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve