Vesti
23.06.2023. 16:53
Beta

Marko Blagojević

Poplave u Srbiji: Koliko štete je prijavljeno, kada počinje isplata pomoći

poplava
Izvor: Shutterstock

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević rekao je u Kragujevcu da će pomoć za štetu od poplava na objektima početi da se isplaćuje sredinom jula.

Do sada je prijavljeno oko 1.600 oštećenih stambenih objekata u Srbiji, koliko ih je bilo i 2019. i 2020. godine, rekao je Blagojević.

On je naveo da je poplavama obuhvaćeno 56 opština, što je više u odnosu na te dve godine.

Isplata pomoći se odnosi na sve oštećene i porušene stambene objekte, ako građevinski inženjeri ustanove da nisu bezbedni za život.

"Program obnove oštećenih stambenih objekata je usvojen i predviđa isplatu novčane pomoći koja je uvećana u odnosu na ranije. Uvećana je za 40 do 50 posto u zavisnosti od kategorije štete. I na taj način se zapravo rast cena građevinskog materijala i rast cena gradjeviskih radova preslikava na iznos novčane pomoći", kazao je Blagojević.

Ministar je dodao da se ne sme stati sa poslom započetim 2014. godine koji se tiče i obnove i jačanja preventivne infrastrukture za jačanje odbrane od poplava.

"Za prethodnih nekoliko godina, od katastrofalnih poplava iz 2014. godine, država je samo preko Kancelarije za obnovu i posle Kancelarije za javna ulaganja uložila 20 milijardi dinara u zaštitu od poplava i to u radove na 786 lokacija u 98 lokalnih samouprava", naveo je Blagojević.

On je rekao da je po projektima kojima upravlja ministartsvo, jedino zdravstvo po obimu ulaganja veće od zaštite od plavljenja.

Ocenio je da je Srbija bezbednija nego 2014. godine, ali da postoje rizici od sve ćešćih i daleko intenzivnijih padavina.

Blagojević je danas obišao klizišta u naselju Grošnica i Levačku ulicu u naselju Palilule u kojoj je reka Lepenica poplavila oko 50 domaćinstava.

Blagojević je najavio sređivanje korita reke Lepenice na tom mestu kako bi se sprečio rizik od novog plavljenja.

Kazao je da će biti uložen novac i u preventivnu infrastrukturu na toj i drugim deonicama u Kragujevcu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve