Vesti
25.05.2023. 15:29

Beograd

Kako su patrijarh Porfirije i Šapić obeležili Spasovdan

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić su danas u Skupštini Grada sečenjem slavskog kolača obeležili gradsku slavu Spasovdan.

Porfirije je rekao da Grad Beograd Spasovdan - "Vaznesenje Hristovo", počeo da slavi pre 520 godina, u vreme despota Stefana Lazarevića.

Čestitajuči slavu gradonačelniku i građanima, patrijarh je rekao da je potrebno da postoji viši standard, da građani budu bezbedni, da im institucije budu brzo dostupne, ali da i Grad zna da "nije dovoljno voditi život samo na praktičnom nivou" jer "ljudi su i duhovna bića, otuda, slaveći slavu i svetitelje, slavimo i Boga".

Gradonačelnik Šapić je izjavio da će se truditi da "neguje tradicionalne, verske i srpske vrednosti" jer  "bez tradicije ne možemo da idemo napred, da se nadamo boljitku društva i da vaspitavamo najmlađe".

Šapić je pozvao građane da se u teškim trenucima, tri nedelje nakon masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", okupe oko SPC "koja nas je čuvala vekovima", i da uz pomoć nje traže odgovore na sve izazove.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici gradske vlasti, ministri u Vladi Srbije, ambasadori, predstavnici verskih zajednica, odbornici u Skupštini grada Beograda i druge zvanice.

U Beogradu će u 19 sati, kod hrama Vaznesenja gospodnjeg, početi litija koja će ići do hrama Svetog Save, gde će govoriti patrijarh Porfirije.

Tokom litije, gradskim ulicama biće pronet kivot s moštima Svetog vladike Nikolaja, koji će u hramu Svetog Save ostati do subote, 27. maja.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglasio se patrijarh Porfirije o klevetama, zameni teza i ženama (VIDEO)
1

Poglavar SPC

23.05.2023. 17:43

Oglasio se patrijarh Porfirije o klevetama, zameni teza i ženama (VIDEO)

Patrijarh srpski Porfirije odbacio je kao "manipulaciju i zamenu teza" ocene da Srpska pravoslavna crkva (SPC) "doprinosi" nasilju nad ženama, navodeći da Crkva svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom a da svaku ženu vidi kao "najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve