Vesti
18.08.2023. 12:35
Beta

Nezadovoljni

Porodice ubijene dece u "Ribnikaru" o pismu Saveta roditelja: "Izuzetno uvredljivo i bolno"

Vladislav Ribnikar. ATA IMAGES, 18.8.2023.
Izvor: ATAIMAGES / Milos Tesic

Porodice dece ubijene u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ocenile su kao "izuzetno uvredljivo i bolno" pismo predsednika Saveta roditelja te škole upućeno predsedniku i premijerki Srbije, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, u kom se po njihovim navodima, "ponovo ispisuju neistine".

Pismo, u koje je agencija Beta imala uvid, a koje potpisuju porodice Anđelković, Asović, Aćimović, Božović, Vlahović, Dukić, Kobiljski, Martinović, Negić i Čikić, naslovljeno je na v.d. direktora te škole Anđelu Petrović, predsednika Saveta roditelja Igora Đorđevića, zamenicu predsednika Saveta roditelja Jelenu Radulović, sve članove Saveta roditelja, roditelje đaka te škole, nastavničko veće i sve zaposlene u školi.

"Zaprepašćeni smo odsustvom kapaciteta roditelja i njihovih predstavnika u Savetu roditelja da razumeju šta se stvarno dogodilo u OŠ 'Vladislav Ribnikar' 3. maja", stoji na početku pisma.

Navodi se da je od 3. maja škola postala mesto zločina, te da je kao takva trebalo da dobije "privremeni organ upravljanja u kriznoj situaciji", na čemu je kako se dodaje, mogao da insistira Savet roditelja škole "u kome postoji svesnost da je izvršen masakr, da je streljano deset duša".

Roditelji su ocenili i da se iz dopisa upućenog predsedniku i premijerki stiče utisak da se predsednik Saveta roditelja i njegova zamenica "žale kako su se namučili od 3. maja i kako je njima teško jer ih neko etiketira".

"Da li time žele da izazovu određenu reakciju predsednika Srbije i predsednice Vlade ukazujući da postoje njihovi neistomišljenici sledstveno i protivnici stranke na vlasti, odnosno same vlasti", upitali su roditelji.

Naveli su i da u dopisu stoji da su se "ovlašćeni predstavnici" iz Saveta roditelja "trudili da umire roditelje koji su bili radikalni".

"Molimo da nam se objasni po čijem nalogu ili kao odgovor čije savesti su se trudili da umire roditelje i šta znači 'radikalni roditelji'", stoji u pismu.

Roditelji su podsetili da se u dopisu navode sastanci sa predstavnicima države na koje oni nikada nisu bili pozvani, kao što nisu bili pozvani na sastanke niti unapred upoznati sa inicijativama Saveta roditelja i/ili ovlašćenih predstavnika Saveta roditelja, iako su ih pisanim putem zamolili da ih obaveštavaju o svim inicijativama i pozivaju na sve sastanke.

"Mi, porodice ubijene dece i njihovog Dragana, smatramo da masovno ubistvo koje se dogodilo u osnovnoj školi, pa ma gde ona bila, treba da postane trajno mesto sećanja na žrtve kako se ništa slično nikada više ne bi ponovilo. Trebalo bi da taj stav imamo svi kao društvo, ali tekst dopisa Saveta roditelja škole u kojoj se masovno ubistvo desilo ne iznosi taj stav", stoji u pismu.
 

Ocenjuje se da namera da se memorijalni centar ograniči na kabinet za istoriju i eventualno deo hodnika "oslikava ceo svemir odsustva empatije i moralno posrnuće onih koji su ih ispisale".

Roditelji su dodali da su sigurni da tekst dopisa i planovi za sam objekat škole o kojima je govorio predsednik Saveta roditelja "nisu nastali kao rezultat konsultacija sa svim članovima Saveta roditelja", što kako su naveli, "stvara dodatnu bol, jer se ponovo lični stavovi i neistine iznose, sada u ime svih roditelja škole".

"Masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" je nacionalna tragedija i deo škole u kojoj su stariji razredi pohađali nastavu do 3. maja, treba da bude memorijalni centar koji osvetljava budućnost i sve one vrline i vrednosti koje su ovom društvu najpotrebnije da izađe iz mraka i bolesti u kojima se našlo", naveli su roditelji ubijene dece.
 

Dodali su da memorijalni centar treba da bude "dostojan Dragana, Ane, Bojane, Sofije, Angeline, Adriane, Andrije, Eme, Katarine i Mare", a njegov izgled i namena treba da bude rezultat "promišljenog rada stručnjaka i uz saglasnost porodica ubijenih".

Učenik Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" K.K. ubio je 3. maja hicima iz vatrenog oružja čuvara škole i devetoro učenika, nakon čega je uhapšen.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Mediji objavljuju notorne laži o Kosti K."
bolnica

Ubistvo u "Ribnikaru"

09.08.2023. 09:28

"Mediji objavljuju notorne laži o Kosti K."

Ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić izjavila je da se u medijima objavljuju notorne laži o dečaku Kosti K. koji je počinio masovno ubistvo pre tri meseca u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve