Vesti
26.07.2023. 14:17
Beta

Disciplinski postupak

"Ribnikar": Ko je sve kažnjen i kako

1
Izvor: BETAPHOTO / BRANISLAV BOZIC

Psiholog, pedagog i sekretar Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj je početkom maja ubijeno devet učenika i čuvar, sankcionisane su dvomesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto. 

Ove sankcije epilog su disciplinskog postupka koji je krajem maja protiv tri zaposlene inicirala prosvetna inspekcija, a sprovela razrešena direktorka škole Snežana Knežević, saznaje dnevnik "Danas". 

Prema navodima u dokumentu, koji je "Danas" dobio od OŠ "Vladislav Ribnikar", disciplinski postupak sproveden je prema pedagogu Jeleni Vujičić, psihologuLidiji Maksić i sekretaru Neveni Pavlović. 

Disciplinski postupak protiv Jelene Vujičić pokrenut je zbog sumnje da je počinila težu povredu radne discipline i to nesprovođenje mera bezbednosti dece, učenika i zaposlenih, kao i neizvršavanje ili nesavesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje poslova ili naloga direktora u toku rada. 

Lidija Maksić teretila za težu povredu discipline, ali samo u članu zakona koji se odnosi na neizvršavanje ili nesavesno izvršavanje naloga direktora. 

Nevena Pavlović disciplinski je odgovarala zbog utvrđenih propusta u poštovanju člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji uređuje poslove sekretara. 

Sve tri zaposlene sankcionisane su na identičan način – dvomesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto. 

Disciplinski postupci bili su predloženi nakon vanrednog inspekcijskog nadzora koji je sproveden posle pucnjave u ovoj osnovnoj školi. Inspekcija je istovremeno predložila i razrešenje direktorke škole Snežane Knežević. Početka jula, za vršiteljku dužnosti direktorke imenovana je Anđela Petrović. 

Takođe, kao posledica inspekcijskog nadzora smenjen je školski odbor, a imenovan privremeni organ upravljanja. 

Učenik Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” K.K. je 3. maja ubio čuvara škole i devetoro učenika, nakon čega je uhapšen. Imajući u vidu da je u trenutku izvršenja krivičnog dela imao manje od četrnaest godina, kako su saopštili zvaničnici, on ne može biti krivično gonjen. 

Protiv dečakovog oca se vodi istraga zbog sumnje da je počinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti, dok se protiv majke vodi istraga da je počinila delo zanemarivanje i zlostavljanje deteta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dečak koji je počinio masakr u "Ribnikaru" saslušan putem video veze
1

"Kaje se"

18.07.2023. 15:57

Dečak koji je počinio masakr u "Ribnikaru" saslušan putem video veze

Dečak K.K. koji je počinio masovno ubistvo u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", svedočio je u postupku koji protiv njegovog oca vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve