Vesti
24.10.2021. 10:46
Tanjug

Obnova seoske škole

Posle skoro dve decenije: Na Staroj planini se ponovo čuje školsko zvono

Škola, Stara planina
Izvor: FOTO TANJUG / ALEKSANDAR CIRIC

Na Staroj planini, u idiličnom selu Rsovci, ponovo se, posle skoro dve decenije, čuju školska zvona.

U školi u Rsovcima nastavu pohađa devetoro đaka, a po rečima gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića, trebalo bi da ih od naredne godine bude još troje.

"Najveća radost je obnova seoske škole, neki đaci su već pošli u redovnu nastavu, viši razredi pohađaju onlajn nastavu. Za desetak dana završavaju se unutrašnji radovi, trenutno se manjaju prozori, promenjen je pod, nov sistem grejanja, uradiće se fasada zgrade. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa Farmom "Eva" uspeli smo da potpuno obnovimo ovu školu", kazao je Vasić i dodao da je iz gradskog budžeta oko tri miliona dinara uloženo u obnovu školske zgrade.

škola, Stara planina
Izvor: FOTO TANJUG / ALEKSANDAR CIRIC

Prema njegovim rečima, od grada do sela Rsovci put je u poprilično dobrom stanju.

"Od strane Koridora i Puteva Srbije dobili smo oko 14 kilometara potpuno novog puta do sela Rsovci, a mi smo već izdvojili još četiri miliona dinara za sanaciju seoskog mosta u Rsovcima koji je oštećen prilikom poslednjih poplava na Staroj planini", kazao je Vasić.

Učiteljica Andrijana Canić kaže da je vrlo izazovno raditi na planini.

"Trenutno sam na zameni, radim sa decom od prvog do četvrtog razreda. Imamo Jovanu koja je prvi razred, Lanu koja je treći, Dimitrija koji je četvrti razred. To su tri različita programa, realizujemo sve po planu i programu i moram da priznam da je vrlo izazovno raditi ovde na planini. Nadamo se da će biti novih đaka u narednom periodu", kazala je Canić za Tanjug.

Učenica osmog razreda Staša Zlatić kaže da je pre škole u Rsovcima, nastavu pohađala u prigradskom selu Krupac.

"Ovde mi je mnogo bolje, imam odlične drugare, trenutno pohađan onlajn nastavu, a za sve što mi nije jasno tu je učiteljica Andijana", kaže Staša za Tanjug.

Dimitrije Zlatić kaže da postiže da uradi sav domaći, a ako mu nešto nije jasno tu je učiteljica da pomogne.

"Najviše volim srpski, likovno i matematiku, a volim i prirodu i društvo", ispričao je Dimitrije.

Učenica prvog razreda Jovana Zlatić kaže da najviše voli učiteljicu.

"Ovde mi se sviđa u školi, učiteljica nam sve pomaže i dobra je. Volim likovno", kaže Jovana.

škola, knjige, udžbenici
Izvor: Shutterstock

Nakon otvaranja velike farme ovaca "Eva" na Staroj planini, stočarstvo koje je bilo na izdisaju dobilo je snažan impuls, a upravo zbog posla na pomenutoj farmi, na planinu se doselilo nekoliko porodica sa decom.

Vlasnica Farme "Eva", ujedno i predstavnik Fondacije "Refarma", koja za cilj ima oživljavanje Stare planine, Marija Velimirović, kaže da je kao majka četvoro dece presrećna zbog činjenice da ponovo radi škola u Rsovcima.

"Daćemo sve od sebe, uz odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom u Pirotu, da dobijemo i vrtić na Staroj planini čime bi stvorili uslove da deca od dve do 15 godine mogu da pohađaju vrtiće i školu na Staroj planini", kazala je Velimirović.

Seoska škola ponovo je počela da radi zahvaljujući naporima gradske uprave u Pirotu, Fondacije "Refarma" i farme "Eva", a do sela je urađen i novi put čiju izgradnju finansira država preko Koridora Srbije i Puteva Srbije pa ovaj deo Stare planine doživljava preporod nakon decenija stagnacije.

Na ovom delu Stare planine košarkaski as Nikola Mirotić planira izgradnju hotela pa će uz pomenutu farmu sa preko 1000 ovaca, novi put, školu i možda vrtić u budućnosti, ceo ovaj deo planine doživeti novu mladost, nakon decenija devastacije i iseljavanja sa ovih prostora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Broj obolele dece u školama možda duplo veći"
Branislav Tiodorović i Predrag Kon

Branislav Tiodorović

23.10.2021. 12:43

"Broj obolele dece u školama možda duplo veći"

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je broj obolelih đaka u školama širom Srbije možda dvostruko veći nego što je prijavljen.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
28.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve