Vesti
21.02.2022. 20:25
Tanjug

Domaće tržište

Potražnja za IT kandidatima sve veća

it 21. 2. 2022.
Izvor: Shutterstock

U 2021. godini u Srbiji je došlo do porasta potražnje od 65 procenata za kandidatima u IT sektoru u odnosu na prethodnu godinu, saopštio je sajt "HelloWorld.rs".

Na tom sajtu prošle godine bilo je na raspolaganju 11,5 hiljada pozicija IT stručnjacima dok je 2020. godine bilo nešto manje od 7.000 raspisanih oglasa.

"Uprkos tom trendu i dalje postoji deficit IT kandidata na domaćem tržištu rada", ocenio je taj sajt.

Prošle godine najviše su bili traženi IT-jevci sa poznavanjem programskih jezika "JavaScript" i povezani frameworkovi ("React", "Node", "Angular"), "SQL", "Java", "Python", "C#", ".NET", "PHP" i povezani frameworkovi ("Symfony", "Laravel"), i "C++".

Najčešće tražene pozicije u IT sektoru bile su "JavaScript Developer", "Java Developer", "IT Help Desk / Support", ".NET Developer", "System Administrator / Engineer" i "Frontend developer" i "PHP Developer".

Dve trećine oglasa bilo je namenjeno mediorima, odnosno kandidatima koji imaju od dve do pet godina radnog iskustva i poznaju određene tehnologije.

Tek svaki deseti oglas bio je namenjen juniorima, a preko četvrtine oglasa traženi su seniori.

IT-jevci najčešće posao traže na sajtovima za zapošljavanje, "LinkedIN-u" i sajtovima kompanija, a zatim preko preporuka prijatelja, kao i posredstvom društvenih mreža.

Istraživanje "Puls Srpske IT zajednice" koje je sproveo sajt "HelloWorld.rs" pokazalo je da od beneficija kod poslodavca IT-jevcima najbitnije fleksibilno radno vreme.

Slede rad od kuće i mogućnost konstantnog usavršavanja kroz edukacije i obuke.

Na top listi beneficija zatim su privatno zdravstveno osiguranje, te nagrade i bonusi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Najbolji među najboljima: Posao za 700 mladih medicinara
Ugovori o zaposlenju za medicinare 28.12.2021.

Najuspešniji diplomci

28.12.2021. 22:05

Najbolji među najboljima: Posao za 700 mladih medicinara

U okviru Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih škola, posao dobija 700 mladih - 200 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta i 500 najuspešnijih diplomaca srednjih medicinskih škola.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve