Vesti
11.10.2021. 13:26
Tanjug

Mali najavio

Poznato kada počinje isplata 30 evra novčane pomoći

novac, pare, novčanik
Izvor: Shutterstock

Ministar finansija Vlade Srbije Siniša Mali najavio je da će od ponedeljka, 1. novembra krenuti isplata 30 evra novčane podrške svim punoletnim građanima Srbije, koji su se za tu vrstu pomoći već prijavili, a koja se sprovodi u okviru trećeg paketa ekonomske podrške privredi i građanima Srbije u cilju ublažavanja posledica pandemije korona virusa.

Kako je saopšteno iz ministarsva Mali je gostujući na Hepi televiziji napomenuo da građani Srbije ne treba da se prijavljuju za 30 evra koje će dobiti u novembru mesecu, jer su se za njih prijavljivali u maju, kada im je, takođe uplaćeno po 30 evra.

"Ono što je predsednik Aleksandar Vučić i obećao, to se i ispunjava. Takođe, od 15. novembra počinje prijavljivanje za dodatnih 20 evra pomoći, za one koji se nisu prijavili za 30 plus 30 evra, a ispunjavaju potrebne uslove ili koji su u međuvremenu postali punoletni", kazao je on i dodao da će penzionerima početkom sledeće godine biti isplaćeno i dodatnih 20.000 dinara.

Ministar finansija je naveo da je za tri paketa pomoći prošle i ove godine država izdvojila oko osam milijardi evra, što je pomoglo da se očuvaju radna mesta i proizvodni kapaciteti.

"Nama je učešće javnog duga u odnosu na BDP i dalje ispod 60 procenata, a pogledajte druge zemlje, primera radi Francusku, Španiju, ili one u regionu poput Hrvatske. Njima je javni dug otišao preko 80, čak i preko 100 odsto u odnosu na BDP", naveo je Mali.

Dodao je da se u Srbiji, pored svih ulaganja, pomoći privredi i građanima u ovom trenutku gradi sedam auto-puteva i brzih saobraćajnica i najavio da je u planu da ih do kraja godine bude još tri.

Ministar se osvrnu na ekonomsko stanje u zemlji i istakao da ako se vodi ozbiljna ekonomska politika, te da Srbija će imati novca.

"Kada govorimo o rastu naše ekonomije, Svetska banka prvo je projektovala rast od 3,1 odsto u januaru ove godine, potom od 5 procenata, a prošle nedelje su povećali prognozu na 6 odsto. Mi kažemo da će biti najmanje 7 odsto, jer je treći kvartal bio sjajan," naveo je ministar i dodao da će u naredne dve nedelje biti poznato koliko će biti povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

Ministar je rekao i da se naša ekonomija oporavila mnogo brže nego što smo mislili, jer je država na pravi način označila sve što je trebalo da uradi.

Podsetio je a će od 1. januara biti uvećana minimalna zarada za 9,4 procenta, odnosno da će biti veća od 35.000 dinara.

"Ako uporedimo sa 2011. godinom, kada je minimalna zarada bila oko 15.700 dinara, jasna je razlika. U realnom iznosu, minimalna zarada je povećana duplo. To govori o snazi ekonomije, šta privreda može da izdrži i koliko smo usmereni ka tome da podignemo životni standard građana", kazao je Mali i istakao da će Srbija imati iskorišćenost budžeta od oko 98 odsto, koliko je bilo i prošle godine.

Siniša Mali
Izvor: FOTO TANJUG / MILOS MILIVOJEVIC

Zaključio je da Srbija nikada nije bila efikasnija u sprovođenju ekonomskih mera i naveo da su za to zalužne ažurnost i efikasnost tima premijerke Ane Brnabić.

Odgovarajući na pitanje o energetskoj krizi, Mali je rekao da se sada razmišlja na koji način će rastući nivo duga u razvijenim zemljama ukočiti globalnu ekonomiju.

"Jeste kriza, ali to ne znači da treba da se sakrivate ispod stola, nego da posmatrate, da postanete svesni problema. Sećam se koliki je bio pritisak na predsednika Vučića zbog Turskog toka, da se gasovod kroz Srbiju ne izgradi. Tada su govorili da nam to ne treba, da će oni o nama brinuti. Da ga nismo izgradili i da predsednik nije izdržao te pritiske mi danas ne bismo imali gas ili bismo imali probleme sa gasom. Dakle, vodimo svoju politiku, politiku sa fokusom na interese građana Srbije", zaključio je Mali.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mali: Treći put isplaćujemo 50 odsto od minimalne zarade
Siniša Mali ministar finansija

Treći paket

08.06.2021. 12:07

Mali: Treći put isplaćujemo 50 odsto od minimalne zarade

Država danas isplaćuje treći put 50 odsto od minimalne zarade u okviru trećeg paketa, a ukupno je, sa prethodna dva paketa, svaki zaposlen iz privatnog sektora koji se prijavio za tu vrstu pomoći dobio po 175.000 dinara, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
14°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve