Vesti
06.05.2021. 20:11
R. E.

Vlada Revolucija

Preminuo Vladimir Mijanović

Vlada Revolucija
Izvor: VFoto:Screenshot/RTS

Vladimir Mijanović, poznatiji kao Vlada Revolucija, vođa studentskih protesta 1968. godine u Beogradu preminuo je danas u 76. godini.

Vladimir Mijanović, rođen u Trebinju 1946. godine, kao student sociologije priključio se studentskim protestima 1968. godine i ubrzo je, pod nadimkom Vlada Revolucija, postao jedan od vođa junske pobunena Beogradskom univerzitetu. Već dve godine pre toga učestvovao je u protestima protiv američke intervencije u Vijetnamu.

Nakon što je postao jedan od lidera Studentskih pobuna, postao je meta progona i tadašnje vlasti. Dva puta je osuđivan na višegodišnje zatvorske kazne, uskraćeno mu je pravo na rad, proglašen je za disidenta i rušitelja i ustavnog poretka. Hapšena je čak i njegova supruga.

Pre 15 godina vratio se u Beograd i od tada je učestvovao u gotovo svim protestima i akcijama u kojima su se branila ljudska prava.

Vlada je bio autor i tvorac serije transparenata kojima su bili obojeni svi važniji protesti i koji su tim skupovima zapravo davali narativ, smisao i poruku. Ti transparenti postali su poznati i van granica naše zemlje pa je pre nekoliko godina tim povodom održana prigodna izložba u Francuskoj.

Moto svih socijal-demokrata u svetu glasi "borba traje". Vladimir je govorio da revolucija nema početak, niti kraj, već da je revolucija večiti proces. On je svoju, u raznim sistemima i režimima, vodio punih 55 godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
13.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve