Vesti
05.10.2023. 21:20
Beta

Ako se ne ispune zahtevi

Evo za kada su prosvetari najavili štrajk

škola, nastavnica
Izvor: Shutterstock

Reprezentativni prosvetni sindikati u Srbiji su danas saopštili da će zaposleni u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika stupiti u štrajk u ponedeljak, 16. oktobra, do ispunjenja njihovih zahteva i da će časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije su u odluci o štrajku naveli da traže da se plate u prosveti izjednače sa prosečnom platom u Srbiji i da se izradi strategija za naredna povećanja.

Tražili su i da se poveća dodatak odeljenskim starešinama i da se nastavi smanjivanje administracije u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika u Srbiji.

Ti sindikati su na sastanku s predstavnicima Vlade ponovili zahteve i naveli da su se dogovorili da se u što kraćem roku tim sindikatima dostavi predlog dokumenta Vlade Srbije kojim bi se utvrdila dinamika ispunjenja zahteva.

"Po dobijanju dokumenta od strane Vlade Srbije sindikati će na svojim organima i nakon konsultacija sa članstvom razmotriti ponuđeno, od čega će zavisiti realizacija prethodno donetih odluka. Podsećamo da je odluka o štrajku doneta i da će biti sprovedena 16. oktobra u svim školama u Srbiji ukoliko pregovori ne donesu očekivane rezultate", piše u saopštenju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je posle sastanka s predstavnicima reprezentativnih prosvetnih sindikata, najavila da će Vlada predložiti "protokol kojim će se iskazati težnja za izjednačavanje početne plate nastavnika sa prosečnom platom u Srbiji do januara 2025. godine".

Taj protokol, kako je navela Brnabić, a prenela Vlada u saopštenju, predvideće i povećanje naknade za razredne starešine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Deca ne žele da rade u prosveti, kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika
škola, nastavnica

Upis u srednje škole

03.07.2023. 12:16

Deca ne žele da rade u prosveti, kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije saopštila je da su, posle prvog kruga upisa na fakultete, nastavnički smerovi i ove godine nepopunjeni, te ocenila da je za to uzork i loš materijalni položaj prosvetara .
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
21.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve