Vesti
18.12.2022. 16:05
Beta

Završen protest

"Ukoliko bude puštena krv, biće na Kosovu"

1
Izvor: Beta / AP / Darko Vojinovic

Protest sa srpske strane administrativnog prelaza Jarinje završen je u nedelju nešto posle 15 časova, a okupljeni su poručili da će "pritisak" nastaviti iz Beograda i da će "ukoliko bude puštena krv, biti i na Kosovu".

Skup "Zbor na Jarinju", na koji je pozivalo više organizacije, medju kojima i Narodna patrola, počeo je oko 13 časova, sa ciljem da se "odblokiraju nametnute granice".

Na nekoliko stotina metara od prelaza bio je postavljen kordon srpske policije, koji im nije dozvolio da prodju, a koji je stotinak okupljenih probilo oko 14 časova.

Njima se ispred samog prelaza isprečio novi kordon policije u opremi za razbijanje demonstracija sa štitovima i šlemovima.

Tu je ponovo došlo do koškanja sa policijom, koja je upotrebila i pendreke u nekoliko navrata, ali se situacija ubrzo smirila.

Najmanje jedna osoba privedena je u prostorije administrativnog prelaza, a, kako su naveli okupljeni, trebalo bi da bude puštena na slobodu nakon razilaženja skupa.

Na kosovskoj strani prelaza bile su pojačane snage Kfor-a koje su postavile kordon od teških vozila i žičanu barikadu i sprečavale prelazak na bilo koju stranu.

Okupljeni su nosili srpske i ruske zastave, kao i zastave "Nema predaje", većina je bila maskirana, a kolonu je predvodio transparent "Moli se Bogu i drži se Rusije".

Oni su zapalili nekoliko baklji, a jednom od njih su, dok su pevali "Kosovo je srce Srbije", zapalili transparent na kome je pisalo "Briselski sporazum".

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak desetak dana su neprohodni za saobraćaj zbog barikada kosovskih Srba, koji se protive hapšenju bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kosovo na putu pustoši
Kosovo

Liberalizacija

14.12.2022. 13:43

Kosovo na putu pustoši

Ko se najviše obradovao vesti iz Brisela da će Evropska unija krajem naredne godine u viznu liberalizaciju uvesti i građane Kosova i Metohije?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve