Vesti
29.07.2021. 13:11
Tanjug

U Skoplju

Rama se našalio: On želi da ja pričam o priznanju Kosova, ali...

Vučić, Rama, 29. 7. 2021.
Izvor: EPA / GEORGI LICOVSKI

Regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju učesnici su govorili o dugom čekanju kamiona na granicama. Zaev je rekao da u vezi sa tim ministarstva finansija moraju da imaju pravi, realni softver, u realnom vremenu, koji rade na međusobnom PDV-u, tj. rade na eliminisanju prepreke zvane PDV.

"Kontrola faktura, računa i kontrola poreza je jedinstveno moguća ako povežemo PDV softvere", dodao je Zaev. Uz to, ministarstva unutrašnjih poslova mogu da razmenjuju sve potrebne podatke o kriminalu, korupciji,.

"Kamion koji polazi iz Štipa, do Kumanova može da napravi neko krivično delo, ili kada vozi do Beograd, Novog Sada, Drača, Tirane... kada službe sarađuju i pokrivaju sve teritorije sve će to biti lakše", konstatovao je Zaev.

Kako kaže, ako službe imaju pristup tom softvera, šta bi se moralo na granicama - ništa, jer službe imaju početnu i krajnju destinaciju.

"Moramo eliminisati sva nepotrebna čekanja na granici, da bismo imali slobodan protok prevoznika i robe", rekao je Zaev.

Mini-Šengen ima novo ime

Predstavljeno u Skoplju

Vučić, Rama, 29. 7. 2021.

Predstavljeno u Skoplju

29.07.2021. 12:52

Mini-Šengen ima novo ime

Takođe, najavio je da će biti otvorena posebna traka za kamione, koja će se zvati novim imenom inicijative, koju će kamioni, prevoznici moći da koriste.

Na konstataciju da bi i u interesu EU bilo da se skrati vreme čekanja kamiona na granicama i ubrza protok robe, Edi Rama je istakao da je Albanija već izmenila svoje zakonodavstvo, tako da svi iz regiona mogu da dobiju radne dozvole u Tirani, kao što je prethodno bio slučaj samo sa građanima EU.

"Zašto, pobogu, da građani EU odmah dobijaju radne dozvole, priznate su im odmah, a ljudima iz regiona nisu? Mi smo zakonodavstvo postavili na isti nivo kao u EU. Sada, kada dođu iz regiona da rade kod nas, imaće isti pravni tretman kao građani EU", rekao je Rama.

Rama je naveo i da se sa Vučićem ne slaže po pitanju Kosova, ali da to nije problem da razgovaraju o jačanju ekonomije, svoje i susednih zemalja.

"Nije reč o tome koliko će Srbija porasti, to je njen izazov, nije naš problem. Ali, znamo da će srpski rast rezultirati i sa našim rastom. Bog nas je blagoslovio da živimo u ovom regionu i dužni smo da omogućimo građanima dobar život, a svi koji sabotiraju ovaj projekat, nisu na nivou naših ambicija. Naš napredak je i korak bliže EU", rekao je Rama.

Pre nego što je Rama odgovorio Čadežu na pitanje, Vučić se našalio da će on unapred da potpiše šta god da premijer Albanije kaže, na šta se Rama, u istom stilu, nadovezao:

"Šta treba ja da kažem... Neću, on želi sada da ja pričam o priznaju Kosova, ali on to neće potpisati...".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić u Severnoj Makedoniji: I ubuduće ćemo pomagati
Aleksandar Vučić, 29. 7. 2021.

Zahvlanice za vakcine

29.07.2021. 09:41

Vučić u Severnoj Makedoniji: I ubuduće ćemo pomagati

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Skoplju su uručene zahvalnice za pomoć Srbije u u vakcinaciji državljana Severne Makedonije tokom pandemije virusa kovid 19.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve