Vesti
19.04.2021. 15:44
Marko R. Petrović

Taksisti i advokati

Retke i zaštićene zverke

taksi, leteći taksi, saobraćaj
Izvor: Shutterstock

Dve delatnosti, međutim, i dalje prkose fiskalizaciji – taksisti i advokati! I deluje, zapravo, da su oni jedini klasični privredni subjekti – preduzetnici koji su izuzeti od obaveznog izdavanja fiskalnih računa.

Stara izreka po kojoj samo dve stvari moraju u životu da se urade – da se umre i da se plati porez – u modernizovanoj srpskoj varijanti dobiće i dodatak – i da se ima fiskalna kasa. Većina preduzetnika paušalaca koji sada nemaju tu obavezu, naime, od 1. januara 2022. godine moraće da uvedu fiskalne kase.

Krug onih koji su oslobođeni od obaveze evidentiranja prometa na malo preko fiskalnih kasa sužen je. Nova uredba ne pravi razliku između preduzetnika paušalaca i preduzetnika koji plaćaju porez prema ostvarenom prihodu, ukoliko obavljaju istu delatnost.

Fiskalni račun, i to preko elektronskog fiskalnog uređaja, moraće da izdaju i frizeri, kozmetičari, razni majstori i zanatlije, pogrebnici, ali i kockarnice, kladionice, muzeji, galerije…

Na ovaj način, kako ističe Ministarstvo finansija, stvoreni su uslovi za suzbijanje sive ekonomije, efikasniju kontrolu od strane Poreske uprave i bolju naplatu poreza.

A ako ćemo da se šalimo, možda se u nekoj budućoj nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ u dobitnoj koverti nađe i fiskalni račun od, recimo, pogrebnika. Što bi rekli, dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

Šalu na stranu, ali dve delatnosti i dalje prkose fiskalizaciji – taksisti i advokati! I deluje, zapravo, da su oni jedini klasični privredni subjekti – preduzetnici koji su izuzeti od obaveznog izdavanja fiskalnih računa.

„Posle donošenja Zakona o fiskalnim kasama 2004. godine bilo je nekoliko pokušaja uvođenja ove obaveze za advokate i taksiste. Svaki put taj pokušaj države osujećen je žestokim reakcijama predstavnika ovih delatnosti u vidu blokade (saobraćaja ili pravosudnog sistema). Ove dve delatnosti imaju snažne organizacije i njihova reakcija je uvek dobro organizovana. Pretpostavljam da država više ne želi da rizikuje ovakve reakcije pa više ni ne pokušava da ove delatnosti izjednači sa drugim delatnostima. Mislim da drugi razlog ne postoji“, iznosi za „Ekspres“ svoje viđenje situacije poreski savetnik Đerđ Pap.

On ocenjuje da je malo čudno“ da se za neke delatnosti iz sfera usluga (kozmetičari, frizerke i jedan broj drugih) uvodi ova obaveza, „ako imamo u vidu da paušalisti ne plaćaju PDV, pa za Poresku upravu nije interesantno koliki je njihov prihod“.

„On nisu obveznici poreza na dohodak koji bi zavisio od visine prihoda, već poreze i doprinose plaćaju u fiksnim mesečnim iznosima koji ne zavise od njihovog prometa. Konačno, treći razlog zbog koga bi imalo smisla pratiti promet ovih delatnosti, a to je da li su prešli godišnji prihod od šest miliona dinara, mislim da je takođe problematičan. Pretpostavljam da je za 95 odsto poreskih obveznika ovih struka taj iznos misaona imenica. Nadam se da nisam time nikog uvredio“, dodaje Pap.

Vidite još

U ministarstvu objašnjavaju da se izuzeća odnose „na posebno opravdane slučajeve u kojima bi pojedinim delatnostima usled svojih specifičnosti, kao i zbog tehničkih i funkcionalnih karakteristika elektronskih fiskalnih uređaja, bilo otežano poslovanje“.

Ako pretpostavimo da onlajn fiskalni uređaj ne bi radio nekom taksisti, zbog mogućeg slabog dometa na nekom odredištu, to bi za advokate teško moglo da bude opravdanje.

Na kraju, šta bi ova nova fiskalizacija mogla da znači za obične građane? Da li može da utiče na poskupljenje određenih usluga?

„To treba pitati obveznike fiskalizacije“, kaže Pap. „Činjenica je da će nabavka fiskalne kase koštati, mada je država najavila da će preuzeti ovaj trošak. Još se, međutim, ne zna na koji način i u kojem obimu. Novi trošak biće i instaliranje i mesečno plaćanje internet veze i eventualno modema budući da kase rade onlajn i ne mogu funkcionisati bez internet veze“, zaključuje Pap.

 

Ko ne mora da ima fiskalnu kasu

- Gradski i prigradski kopneni prevoz putnika;

- Taksi prevoz;

- Uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju;

- Poštanske aktivnosti javnog servisa;

- Telekomunikacije;

- Finansijske usluge, osim osiguranja i penzijskih fondova;

- Osiguranje, reosiguranje i penzijski fondovi, osim obaveznog socijalnog osiguranja;

- Pomoćne delatnosti u pružanju finansijskih usluga i osiguranju;

- Pravni poslovi izuzev aktivnosti javnih beležnika i izvršitelja;

- Veterinarske delatnosti;

- Obavezno socijalno osiguranje;

- Obrazovanje, osim delatnosti iz grane 85.5 – Ostalo obrazovanje;

- Zdravstvene usluge koje se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

- Socijalna zaštita sa smeštajem;

- Socijalna zaštita bez smeštaja;

- Komunalne delatnosti, osim upravljanja grobljima i sahranjivanja; pogrebne delatnosti i usluge na pijacama: izdavanje u zakup objekata, tezgi i prostora na njima;

- Stari i umetnički zanati, domaća radinost, osim kamenorezaca;

- Putujući prodavci, ulična prodaja sladoleda, lozova, kokica i štampe, čistači cipela, nosači, naplata parkinga automobila.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
12°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve