Vesti
22.03.2023. 12:55
Beta

Divan gest

Svaka čast! Rudar trči maraton da pomogne porodicama nastadalih kolega

Rudar, rudnik
Izvor: Shutterstock

Rudar i maratonac iz Sokobanje Đorđe Živanović trčaće 1. aprila, na godišnjicu pogibije osmorice rudara u rudniku mrkog uglja "Soko", humanitarni maraton pod nazivom "Kupi Đoletove kilometre".

On će trčati oko 42 kilometra od naselja Aleksinački Rudnik, preko Aleksinca i Sokobanje do ulaza u rudnik "Soko" kod sela Čitluk, kako bi sakupio novac za porodice nastradalih rudara.

Živanović je kazao za agenciju Beta da je na tu ideju došao jer je i sam sin rudara koji je poginuo u rudarskoj nesreći, a i radi u rudniku u kome se prošle godine dogodila tragedija.

"Moj otac Nenad poginuo je u rudarskoj nesreći u jami rudnika 'Soko' 16. januara 1998. godine, kada je živote izgubilo 29 rudara. Imao sam samo deset godina. Sa 19 godina sam ostao bez majke. Znam kako je izgubiti nekog svog najmilijeg i zato želim da pomognem porodicama osmorice rudara", kazao je Živanović.

On je rekao da se i sam bavi rudarskim poslom od 2010. godine, a u jami rudnika "Soko" bio je u smeni pre one koju je zadesilo curenje metana i nesreća.

"Ja sam izašao iz jame, a moje kolege Nenad Trivunac, Bratislav Živković, Branko Čokorilo, Branislav Zlatanović, Radovan Grujić, Darko Zlatković i najmlađi, moj vršnjak i dobar prijatelj Petar Petrović, su sa ostalima ušli u nju. Izgubili su živote duboko pod zemljom 1. aprila, pred zoru", izjavio je Živanović.

Uprkos tome što radi izuzetno težak posao, Živanović stiže i da redovno trenira, a za to je, kako je rekao, presudna njegova ljubav prema sportu.

"Aktivno sam se bavio sportom, ali doživeo na košarkaškom treningu tešku povredu ligamenata kolena. Usledile su operacije, potom i oporavak, a od leta 2013. godine počeo sam svakodnevno po nekoliko sati da trčim. Planinarsko trčanje postalo je neodvojivi deo mog života", rekao je Živanović.

On je kazao da je do sada pretrčao na hiljade i hiljade kilometara na Ozrenu, Rtnju, Staroj planini, Bukoviku, Devici i ostalim planinama, brdima i vrletima jugoistočne Srbije.

Kazao je da će tokom maratona 1. aprila imati podršku prijatelja maratonaca i pojedini od njih će mu se pridruživati na nekim deonicama.

Podršku je dobio i od opština Sokobanja i Aleksinac, sportskih saveza ta dva mesta, opštinskih organiza Crvenog krsta i Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju ugla "Resavica" u čijem sastavu su aleksinački i rudnik "Soko".

Živanović će maraton krenuti da trči u 8.30 časova, a na cilj bi trebalo da stigne oko 13 časova.

Svi oni koji žele da doniraju novac porodicama poginulih rudara mogu to da učine preko žiro računa 325-9500800002074-35, uz poziv na broj 89.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Tužilaštvo: Niko nije kriv za nesreću u rudniku Soko
sud, sudnica

Aleksinac

27.07.2022. 10:18

Tužilaštvo: Niko nije kriv za nesreću u rudniku Soko

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu saopštilo je da je istraga nesreće u rudniku "Soko" u Sokobanji u kojoj je stradalo osam rudara završena i da je ustanovljeno da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za tu nesreću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve