Vesti
02.03.2023. 18:35
Beta

Marija Zaharova

Rusi su pratili raspravu u Skupštini Srbije i evo šta ih brine

rusija, srbija
Izvor: Shutterstock

Moskva je duboko zabrinuta zbog navoda o umešanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Pažljivo pratimo ovu priču, obratili smo pažnju na nedavnu raspravu o toj temi u Skupštini Srbije. Informacija koje kruži, naravno, izaziva našu najdublju zabrinutost", navela je Zaharova u komentaru objavljenom na sajtu Ministarstva.

Zaharova je navela da je to "isuviše ozbiljno pitanje", i sa stanovišta rusko-srpskih odnosa, i dodala da je "nephodno osloniti se na činjenice", prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Prethodno su se u ruskim medijima i na Telegram kanalima pojavili navodi da je Srbija preko Turske i Slovačke tajno isporučila Ukrajini 3.500 raketa za raketne sisteme "Grad".

Moskva je zatražila od Beograda zvaničan stav o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje, izjavila je Zaharova.

"Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegram kanala, ni kroz curenje informacija već  putem zvanično saopštenog stava srpske strane", izjavila je Zaharova, prenosi TASS.

Ona je dodala da se činjenice moraju otkriti i na osnovu toga doneti odgovarajući zaključci jer je u pitanju "izuzetno važna tema za bilateralne odnose".

Ruski portal "mash.ru" objavio je nedavno da je Ukrajini isporučeno 3.500 raketa "M21" od 122 mm srpske kompanije Krušik. Portal je objavio da je rakete od Krušika naručila kanadska firma "JNJ Export Import", i da su sanduci odleteli iz Srbije u Tursku, gde se tranzitom bavila jedna turska firma preko koje je tovar otišao u Slovačku, a zatim u Ukrajinu.

Kompanija Krušik je ove nedelje saopštila da ni na koji način nije povezana sa prodajom raketa krajnjem korisniku iz Ukrajine.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević negirao je u ponedeljak da Srbija izvozi oružje u Ukrajinu.

"Da li privatne kompanije kupuju na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju, to je međunarodna trgovina. Za nas to može da bude interesantno obaveštajno, u smislu informacija, a ne zakonske obavezne ili regulative", kazao je Vučević u Skupštini Srbije, na pitanje poslanika opozicije o tom slučaju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko Ukrajinaca je izbeglo u Srbiju i sa kakvim problemima se suočavaju
1

Volodimir Tolkač

24.02.2023. 08:44

Koliko Ukrajinaca je izbeglo u Srbiju i sa kakvim problemima se suočavaju

Ambasador Ukrajine u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je da u Srbiji trenutno ima oko 7.000 izbeglica iz Ukrajine kojima samostalan život otežava višemesečno čekanje na radnu dozvolu, dodajući da sa srpskim vlastima nastoji da reši taj problem.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve