Vesti
13.04.2021. 16:54
Tanjug

Bratski odnosi

"Sa Bajdenom nastavak partnerskog rada na pronalaženju kompromisa za Kosovo"

Ivica Dačić, SPS,
Izvor: EPA/ROMAN PILIPEY

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dacić izjavio je danas da Srbija i Sjedinjene Države nisu dozvolile da godina, koju je “pojela korona, pojede i međusobne odnose dve zemlje”, prenosi Tanjug.

Dačić je na konferenciji "Godinu dana kasnije: Srpsko-američki odnosi u vreme korone", rekao da su dve zemlje imale neprekidnu i veoma živu diplomatiju, koja je, kaže, kulminirala susretom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i tadašnjeg predsednika Donalda Trampa u Beloj kući.

"Promena administracije i dolazak predsednika Bajdena, za Srbiju samo znači nastavak stalnog i partnerskog rada na pronalaženju kompromisa za pitanje Kosova i Metohije, kao apsolutno najvažnijeg državnog i nacionalnog prioriteta Republike Srbije", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija u predsedniku Bajdenu i njegovim saradnicima ima iskrene partnere, i njihovu dobru energiju da i pitanje Kosova i Metohije, ali i druga važna pitanja od obostranog interesa dve zemlje, rešavaju kroz stalnu komunikaciju i dobru veru.

Dačić je kazao da su odnosi Srbije i SAD jedan od najviših prioriteta državne politike Srbije.

Ocenio je da su odnosi bil partnerski, solidarni, a u najtežim trenucima i bratski.

"To ne smemo da zaboravimo", poručio je Dačić.

Ivica DAčić, SPS,
Izvor: FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Ističe da je ponosan što je kao ministar spoljnih poslova omogućio velikom broju stranih državljana da se iz Srbije vrate kući, a među njima je, kaže, bilo i 250 Amerikanaca.

“Negde u isto vreme, Srbija je od Sjedinjenih Država dobila kontingent medicinske opreme, u tom trenutku životno važne za naše građane”, ukazao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija s nestrpljenjem očekuje potpunu normalizaciju globalnih prilika u vezi sa pandemijom i na tome radi maksimalnim naporom i ima odlične rezultate iza sebe.

"Raduje nas i to što je i Amerika u samom svetskom vrhu po broju vakcinisanih i što smo zajedno u krugu zemalja koje će među prvima moći da se pohvale da su epidemiju ostavili iza sebe", podvukao je Dačić.

Siguran je, kaže, da će i Srbija i Amerika znati da očuvaju jednu konstantu, a to je zajednički napor da nastave da rade na napretku odnosa u svim oblastima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šegrti

Ekspres.net
13.02.2021. 14:16

Šegrti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve