Vesti
15.02.2023. 12:05
Beta

Američki državni sekretar

"Srpski i kosovski lideri praviće teške kompromise"

1
Izvor: Beta / AP / Jacquelyn Martin

Srpski i kosovski lideri će "praviti teške kompromise" u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine koja će doneti bezbednost i prosperitet svim građanima Zapadnog Balkana, ocenio je američki državni sekretar Entoni Blinken čestitajući Srbiji Dan državnosti.

"U ime Sjedinjenih Američkih Država, želim da čestitam narodu Srbije Dan državnosti", poručio je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

"Uveren sam da će normalizacija odnosa Srbije i Kosova doneti bezbednost i prosperitet Srbiji i svim građanima Zapadnog Balkana. Srpski i kosovski lideri će praviti teške kompromise da bi postigli te ciljeve, ali će nagrade za srpski narod - i ceo region - biti ogromne", rekao je Blinken.

Blinken je naveo da SAD cene strateško partnerstvo koje imaju sa Srbijom u cilju stabilnije, sigurnije i prosperitetnije budućnosti za sve građane Zapadnog Balkana, kao i da SAD snažno podržavaju evropske ambicije Srbije.

"Posvećeni smo radu sa vama i našim partnerima iz Evropske unije (EU) u postizanju ovog važnog cilja", poručio je američki državni sekretar.

Blinken je apelovao na Srbiju da podrži Ukrajinu protiv "neizazvanog, neopravdanog i brutalnog rata Rusije". 

"SAD su pozdravile poruke podrške Srbije Ukrajini u Ujedinjenim nacijama. Moramo biti jedinstveni da podržimo pravo ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost", naveo je Blinken.

Američki državni sekretar je izrazio zadovoljstvo povodom nedavnog potpisivanja Memoranduma o razumevanju Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Stejt departmenta koji će, kako je ocenio, "podstaći bolje razumevanje spoljnopolitičkih ciljeva i zadataka, stvoriti nove kanale komunikacije i izgraditi trajna partnerstva".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Formiranje ZSO je pravna obaveza Prištine"
1

Kristofer Hil

31.01.2023. 04:05

"Formiranje ZSO je pravna obaveza Prištine"

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil rekao je da je "veoma zadovoljan s tim kako se Srbija nosi" sa francusko-nemačkim planom za Kosovo, a da je formiranje Zajednice srpskih opština pravna obaveza Prištine i da to "mora da se uradi".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve