Vesti
08.11.2021. 18:40
Tanjug

Pitanje ravnopravnosti

SANU: Žene nisu dovoljno zastupljene u Akademiji

Ravnopravnost
Izvor: Shutterstock

Izvršni odbor SANU saopštio je da žene nisu u dovoljnoj meri zastupljene u Akademiji i da takvo stanje nije prihvatljivo.

Izvršni odbor SANu je reagovao na izjavu potpredsednice Vlade Republike Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, koja je ukazala da je činjenica da među novoizbaranim članovima Srpske akademije nauka i umetnosti nema nijedne žene.

Kako se u saopštenju navodi IO SANU takav ishod izbora smatra krajnje nezadovoljavajućim i duboko je njime razočaran.
 

"Rukovodstvo SANU, odnosno njeni članovi, Izvršni odbor i Predsedništvo, tokom celog ovog izbornog procesa ukazivali su na činjenicu da žene nisu dovoljno zastupljene u Akademiji, upozoravali i ulagali značajne napore da što veći broj žena, koje to svakako zaslužuju, budu predložene za nove članove SANU", navodi se u saopštenju.
 

Ističe se da je, pored skupova koji se redovno odražavaju u SANU i na kojima je pitanje rodne ravnopravnosti stalno prisutno, u dopisima upućivanim odeljenjima SANU i razgovorima tokom ovog izbornog ciklusa, uporno ukazivano na potrebu predlaganja većeg broja žena.

Ravnopravnost
Izvor: Shutterstock

"Ove godine je, uz svesrdnu podršku rukovodstava SANU, izdat i prvi tom izvanredne publikacije o ženama akademicima koje su dale nezamenjiv doprinos srpskoj nauci i umetnosti, a u štampi i pripremi su i naredni tomovi", navodi se u saopštenju.

Iz IO SANU ukazuju da su kandidatkinje za članove SANU tokom poslednjih faza procesa kandidovanja bile predmet najžešćih napada, uz apsolutno neprihvatljivo nipodaštavanje, od strane doduše malobrojnih ali upornih dežurnih kritičara izvan SANU, verovatno zbog, ističe se, procene da žene predstavljaju najlakše mete za takve napade.

"Nove članove SANU biraju, kao i svuda u svetu, članovi Skupštine SANU, dakle, isključivo sami članovi SANU, na čiji individualni čin glasanja i izbora niko ne može da utiče i za koji sami snose odgovornost. Zašto je u tom slučaju za ovakvu odluku odgovornost prebačena na rukovodstvo nije na nama da nagađamo", navodi se u saopštenju.
 

Dodaje se da IO SANU i dalje veruje da ove njegove stavove deli ubedljivo najveći broj srpskih akademika, te da rezultat glasanja nikako ne odražava njihovo mišljenje o članstvu srpskih naučnica i umetnica u SANU, ali takav stav već u bliskoj budućnosti zahteva potvrdu.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta donosi Zakon o rodnoj ravnopravnosti
beta-svngs2pf6c.jpg

Moderan, krovni zakon

20.05.2021. 22:57

Šta donosi Zakon o rodnoj ravnopravnosti

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović čestitala je poslanicama, ministarki za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordani Čomić i svim građanima Srbije usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnostim, saopštio je kabinet potpredsednice Vlade.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve