Vesti
24.06.2022. 13:30
Marko R. Petrović

Uplivavanje

Šapićev "povratak u grad"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Ostvarile su se prognoze onih koji su još pre godinu dana, kada je krajem maja 2021. godine Srpski patriotski savez usisan u Srpsku naprednu stranku, predviđali da će prvi čovek SPAS-a biti i naredni gradonačelnik Beograda.

Tesnom većinom u Skupštini grada, koju je činilo 56 odbornika SNS-a i Socijalističke partije Srbije, plus "odbegli“ monarhista Vuk Stanić, Aleksandar Šapić izabran je za novog prvog čoveka glavnog grada.

Šapiću ovo, međutim, nije debitantska pozicija na gradskom nivou. Moglo bi se, zapravo, reći da je ovo i njegov "povratak u grad“, s obzirom na to da je od 2008. do 2012. godine bio na funkciji pomoćnika gradonačelnika, posle čega je osam godina bio i na čelu opštine Novi Beograd.

Neće Šapiću biti nimalo lako u narednom periodu kao gradonačelniku dvomilionske metropole. Naročito ako ga poredimo sa prethodnikom Zoranom Radojičićem. Na prvom mestu zbog toga što je Šapić prepoznatljiv lik. Svi ga pamte još iz njegovih slavnih sportskih dana kao jednog od najboljih svetskih vaterpolista svih vremena. Neće, dakle, moći da računa na plašt anonimnosti kojim je dobrim delom bio zaogrnut Radojičić, pa će sve udarce nezadovoljnih građana (a oni po definiciji nikad nisu nečim zadovoljni) morati da prima lično.

Drugo, kada je reč o nezadovoljnim građanima, činjenica je da je SNS najviše odbornika u Skupštini Beograda dobio zahvaljujući pre svega glasovima birača iz prigradskih opština. Većina onih koji su nastanjeni po centralnim opštinama Beograda glasala je za stranke koje čine opoziciju u lokalnom parlamentu. A to je još jedno mesto na kojem će Šapić morati da "vodi borbu“, što se već moglo videti i na konstitutivnoj sednici gradske skupštine.

Treće, moraće aktuelni potpredsednik SNS-a da vodi računa i o tome šta misle pojedinci iz njegove stranke jer, kako ocenjuju u "Demostatu“, Šapić neće moći da računa na stoprocentnu podršku Vučića i SNS-a, kakvu je, na primer, uspevao da obezbedi sebi Goran Vesić u mandatu zamenika gradonačelnika.

Moguće je, dakle, da će u određenim situacijama Gangula, kako se zvao lik koga je u filmu "Munje“ iz 2001. godine igrao Šapić, moći da se osloni samo na sebe i ljude koje je sa sobom doveo iz SPAS-a.

Već dan posle izbora na funkciju gradonačelnika, Šapić je, gostujući u "Dnevniku“ RTS-a, rekao da će se sve dobre stvari koje su u prethodnom periodu urađene u Beogradu nastaviti i tokom svog mandata, a da će ono što nije dobro pokušati da promeni.

Govoreći o ključnim problemima u Beogradu, napomenuo je da se oni ne mogu rešiti u roku od mesec dana i naglasio da je ekologija sastavni deo života i da su u prestonici glavni problemi saobraćaj i ložišta.

"Ukoliko želimo čist vazduh, moramo svi biti spremni na žrtvu“, rekao je Šapić i kao primer rešenja za zagađenje naveo praksu nekih zemalja u kojima postoje režimi vožnje kada je, na primer, u saobraćajnom špicu zabranjeno da se u vozilu nalazi jedna osoba. Nije, međutim, naveo koje su to zemlje.

"Da li će to biti šest meseci, godinu dana, dve, tri ili četiri, to će zavisiti od novih okolnosti. Nema nikakvog pritiska i uradiću sve da poboljšamo stvari u Beogradu“, rekao je Šapić i istakao da onaj ko dobije mandat mora biti spreman da se u svakom trenutku proveri poverenje koje ima kod građana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Aleksandar Šapić: "Nije važno koliko će moj mandat trajati"
1

Gradonačelnik

21.06.2022. 09:39

Aleksandar Šapić: "Nije važno koliko će moj mandat trajati"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da će nastaviti da radi na započetim projektima u gradu, a da je prioritet da se "obezbede topli domovi, komunalni red i stabilan gradski prevoz".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve