Vesti
02.02.2023. 11:00
Beta

Važna sednica

Vučić: "U skupštini ću izneti sve ono što je najgore za Srbiju, ali ne i plan"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da svrha skupštinske sednice na kojoj učestvuje nije da se prebaci odgovornost na parlament i građane, već da kao predsednik otvoreno kaže koji su izazovi pred Srbijom i šta predstoji srpskom narodu.

"Dolazim iz osećaja dužnosti da kažem šta se događa, da građani mogu da procene kakve su posledice naših postupaka a i šta je to za šta se borimo. Ukazaću na sve najlošije tačke francusko- nemačke inicijative i neću ništa da sakrijem, jer hoću da budem odgovoran i pošten", rekao je Vučić pred poslanicima.

On je dodao da u vezi sa francusko nemačkim planom "za odluke biće vremena", kao i da ne sme da iznese ceo plan, ali da će izneti "sve ono što je najgore za Srbiju".

Predsednik Srbije je rekao da pitanja o Kosovu traju više od 600 godina, a da nema pravih odgovora te da se "ne zna da li je mit postao stvarnost, ili stvarnost stvorila mit", kao i da se ne zna "gde je izlaz".

Vučić je rekao da je važnije od svega da se razumeju okolnosti, istorijski trenutak i vremenski okvir u kojem se ovo dešava, te da će poslanicima podrobno ispričati šta se dešavalo poslednjih godina.

On je ocenio da je od 24. februara, i napada Rusije na Ukrajinu, počela "opšta politička ofanziva Prištine, u saradnji sa delom zapadnih partnera, za promenu stanja na terenu".

"I pre toga je našim ljudima na Kosovu i Metohiji onemogućeno da učestvuju na referendumu, potom i da učestvuju na izborima. Srbi su gutali knedle znajući da im se narušavaju elementarna prava od kojih zavisi dostojanstven život. Onda su krenule još gore stvari, mnogo napada na Srbe, hapšenja Srba. Nastavili su sa izmišljanjem problema oko ličnih karata, registarskih tablica", naveo je Vučić.

Podsetio je da su zapadne diplomate 20. januara donele u Beograd nemačko-francuski predlog za Kosovo.

"Dolazi diplomatska petorka, neki kažu fićfirići a pre bombardovanja su dolazili mnogo niži činovnici i tada nismo verovali šta će nam se dogoditi pa se dogodilo. Oni tada kažu: 'Nadamo se da ti predsedniče razumeš da smo odlučni da rešimo ove probleme' jer iako to negiraju, svi su oni u ratu i imaju mnogo problema i neće da dozvole nove probleme na Balkanu", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da je tačno "90 odsto onoga" što je o tom planu izašlo u javnost.

"U trećoj rečenici su saopštili, citiram: 'Poštovani predsedniče, ako se ne prihvati rad na ovoj inicijativi i njenoj implementaciji, bićete suočeni sa zaustavljanjem predpristupnih pregovora sa EU, ne samo sa prekidom dolaska daljih investicija sa Zapada već i sa povlačenjem svih investicija iz Srbije', kao i sa drugim sveobuhvatnim merama koje moraju da pokažu kako oni koji nisu u saglasnosti sa EU moraju da prodju", kazao je Vučić.

Dodao je da je zapadnim diplomatama rekao da ima "veliku rezervisanost prema ključnom pitanju", ne precizirajući na šta misli.

"Jasno je da ćemo biti izloženi velikim pritiscima i velikim problemima", ocenio je Vučić. 

Kako je najavljeno, sednica o Kosovu trajaće više dana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve