Vesti
29.07.2022. 08:00
Beta

Aleksandar Vučić

"Siniša Mali bi mogao da bude dobar premijer... Za četiri godine"

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HANZAGIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija na dnevnom nivou "krvari" dva miliona evra za struju, jer zbog suše nema dovoljno vode za hidroelektrane Đerdap i Perućac.

"Cena struje je dostigla rekord na tržištu Evrope, 540 evra po megavat satu. Naši ljudi plaćaju 40 do 41 evro, 14 puta manje", rekao je Vučić za televiziju Pink.

Naglasio je da Srbija mora da kupuje struju po toj ceni jer nije u stanju da sama proizvodi potrebne količine.

Predsednik je rekao da Srbija kupuje i gas koji ne ide po ruskoj ceni i da je 650 miliona evra do sada izdvojeno za gas koji se skladišti u Mađarskoj.

Objasnio je da se četiri do pet miliona kubnih metara gasa dnevno utiskuje u Mađarskoj, da je za sada uskladišteno oko 100 miliona kubnih metara i dodao da je skladište Banatski dvor u Srbiji gotovo puno.

Kada je u pitanju ugalj, Vučić je rekao da uz pomoć Kine pokušavaju da nabave dva miliona tona uglja, a da je Srbija već kupila sve što je mogla u regionu.

"Tu su dva problema. Jedan je novac, a drugi je ima li gde. Treba nam i Dunav da poraste, očekujem da to bude u septembru, da bi mogle barže da dođu. Kamionima uvozimo sve što možemo iz svih delova bivše Jugoslavije", kazao je on.
 

Naglasio je da Srbija još uvek ima dobru finansijsku stabilnost, ali da će sledeća godina biti najteža što se tiče vraćanja dugova i da će oni iznositi četiri milijarde evra, koji su, po njegovim rečima, nastali pre 10 godina.

Aleksandar Vučić se dotakao i toga da bi aktuelni ministar finansija Siniša Mali mogao da bude dobar premijer za četiri godine, u nekoj budućoj Vladi Srbije.

"Ako se bude i dalje dokazivao i pokazivao i radio vredno i dodatno se uozbilijio", kazao je Vučić za Pink.

Rekao je da će na sednici Srpske napredne stranke u subotu biti doneta odluka o kandidatu za predsednika skupštine i ostalim skupštinskim funkcijama, poput predsednika odbora i ostalih.

"Mislim da smo mnogo toga dali opozicionim strankama što je fer i oni su, koliko čujem danas, bili zadovoljni. Nisu ni verovali da će toliko da dobiju", rekao je Vučić, komentarišući današnje sastanke parlamentarnih opozicionih stranaka sa predsednikom parlamenta Ivicom Dačićem.

Na pitanje ko bi mogao da bude mandatar za novu Vladu Srbije, Vučić je istakao da je "tim najvažniji", ali da je u "igri" za tu poziciju ostalo dvoje ili eventualno troje ljudi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Zanemarivali smo žrtve
1

Staro sajmište

27.07.2022. 10:44

Vučić: Zanemarivali smo žrtve

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio se preživelim logorašima i građanima što centralna kula nekadašnjeg nacističkog logora na Starom sajmištu izgleda tako loše i što se skoro 80 godina, kako je rekao "nije vodilo računa o prošlosti, ni o budućnosti".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve