Vesti
25.07.2022. 10:18
R.E./Beta

Predsednik Srbije

Vučić o povlačenju sa čela stranke, Vulinovoj izjavi, američkom ambasadoru...

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je "značajno da se povuče sa čela Srpske napredne stranke" (SNS) za koju je rekao da je uprkos slabostima "najbolja politička organizacija".

"Posle nekog vremena morate da razumete da niste večiti i da drugima date prostor", rekao je Vučić u Šapcu na svečanosti povodom spajanja mosta preko Save.

On je za SNS rekao da je ostvarila ključne, najvažnije promene u zemlji, i na to da li su svi u SNS-u dobri rekao da nisu.

Povodom objava u nekim medijima da je nezdovoljan kadrovima SNS-a, on je rekao da su mu "odvratni ljudi koji idu i te pojedine bapske tračeve šire sa pojedinih razgovora pojedinim novinarima".

"To čine kako bi se njima dopali, kako ih ne bi napadali, nego da napadaju nekog drugog. Postoje čitave političke partije koje se samo time bave", rekao je Vučić.
 

Vučić je takođe izjavio da "iz razumljivih razloga" ne može i neće da komentariše navode ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina da je od "jedne od najvećih obaveštajnih službi na svetu" obavešten da neće biti član nove vlade zbog "neprihvatljivih" političkih stavova.

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA / STEPHANIE LECOCQ

"Iz razumljiviih razloga niti mogu niti hoću da komentarišem. Čak i kada znam određene stvari nemam prava da ih komentarišem", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Šapcu.

Predsednik Srbije je rekao da mu je veoma drago što je čuo od američkog ambasadora Kristofera Hila da ne želi da se meša u izbor članova nove Vlade Srbije jer će buduća izvršna vlast biti skrojena u skladu sa željama gradjana koji su učestvovali na izborima.
 

"Nisam tu da ispunjavam želje, narod i građani su izabrali. Oni su izabrali srpsku Vladu da vodi računa o njihovim interesima. Veoma mi je drago da je Hil rekao da se neće mešati. To je valjda normalno, siguran sam da se ni ranije nisu mešali. Ni 2008. godine ni ranije. Biće (Vlada) skrojena po meri naroda", rekao je Vučić.
 

On je rekao da su SAD velika i važna sila i da će Srbija pokazati poštovanje, ali da će se Beograd rukovoditi svojim interesima.

"Srbija je na evropskom putu i ona će nastaviti da bude na tom putu, ali će čuvati svoje vrednosti i neće po nečijem nalogu gasiti svoja tradicionalna prijateljstva", rekao je on.

Komentarišući pisanje nekih delova hrvatske štampe da ga treba uhapsiti ako dođe u Jasenovac, Vučić je rekao da se on sam ponudio da dodje i da ne vidi šta je tu problem.

"Hapšenje je sasvim u redu i govori o prirodi režima. Ali antifašističko i antinacističko opredeljenje Srbije ćemo braniti po svaku cenu. Mnogo stotina hiljada Srba je izginulo od fašizma i nacizma. I nemačkog i italijanskog ali pre svega onog oličenog u ustaškom pokretu. I nemamo pravo da se igramo ni sa prošlošću ni sa budućnošću", rekao je on.

On je dodao da su sve optužbe na njegov račun u hrvatskim medijima potpuno izmišljene i da dolaze od hrvatske Vlade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vesić: Nije smak sveta ako ne budem u vladi
Goran Vesić

SNS

24.07.2022. 10:10

Vesić: Nije smak sveta ako ne budem u vladi

Član Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS), doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da "neće biti smak sveta i ako ne bude među onima koji će stranku predstavljati u vladi", i da će "odluku stranke uvek poštovati".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
11°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve