Vesti
03.04.2022. 09:18
Marko R. Petrović

Ambasador

Šta se nalazi u "koferu" Kristofera Hila?

Kristofer Hil
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Kristofer Hil najavio je da u svom koferu u Beograd ne donosi teret prošlosti, već novi pogled na Srbiju 2022. godine. Svi se pitaju kako taj pogled izgleda

"Toliko toga se promenilo od kada sam poslednji put bio u Beogradu i regionu. Vremenom sam naučio da poštujem istoriju i nastojao sam da naučim njene složene lekcije, ali u kofere neću spakovati težak teret prošlosti. Dolazim sa novim pogledom na Srbiju iz 2022. godine, zemlju koju Sjedinjene Države vide kao važnog partnera i prijatelja."
 

Ovo je, pored ostalog, u ličnoj poruci građanima Srbije objavljenoj na zvaničnoj internet prezentaciji ambasade napisao novopostavljeni američki ambasador Kristofer Hil, koji je poslednjeg dana marta predao akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Hil svoju novu diplomatsku misiju u Srbiji i na Balkanu započinje svega tri dana pred parlamentarne i predsedničke izbore.

Kristofer Hil
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Šta će se to naći u "njegovom koferu", pitanje je na koje mnogi pokušavaju da nađu odgovor. Hil, kako sam kaže, beži od prošlosti, ali pitanje je može li prošlost da pobegne od njega. Kosovo je, svakako, jedna od tačaka oko koje se Beograd i Vašington suštinski ne slažu, pa nema sumnje da će jedna od Hilovih misija biti i da se, na neki način, kosovsko pitanje makar malo pomeri sa mrtve tačke.

Ne očekuje se, naravno, da Hil te sporne stvari promeni, ali se možda računa na to da kao poznavalac prilika bolje razume položaj Srbije u celoj priči. No, isto tako za micanje sa mrtve tačke potreban je i pritisak na Prištinu, koja zabranom kosovskim Srbima da glasaju na izborima 3. aprila pokazuje kako za to baš i ne mari.

Drugo, lajtmotiv svih zapadnih diplomata u Beogradu je, moglo bi se reći, da pokušaju da Srbiju što više gurnu u okrilje Zapada i utiču na slabljenje uticaja Rusije, a bogami i Kine. U svetlu ruskog napada na Ukrajinu jedan od Hilovih prioriteta mogao bi da bude da učini sve što je moguće kako bi se Srbija što pre opredelila za Zapad.

"Ovo su bez sumnje nespokojna vremena. Ipak, verujem da ih naše dve zemlje mogu dočekati zajedno, u konstruktivnom duhu i raspoloženju i sa svešću da imaju mnogo zajedničkih interesa. Želim da naše bilateralne veze rastu i napreduju kao nikad pre, a posebno želim da iz ovih globalnih izazova naši odnosi izađu još bolji i jači. Verujem u viziju dinamičnih odnosa između Srbije i SAD, koji počivaju na dubokim temeljima međusobnog poštovanja.
 

U saradnji sa sposobnim osobljem ambasade SAD u Srbiji, radujem se što ću doprineti najproduktivnijoj eri u odnosima koju su naše dve zemlje ikada imale", napisao je, takođe, Hil.

Hil u Beograd dolazi i kao jedno od pet "novih lica" koje je Vašington poslao u region Zapadnog Balkana poslednjih meseci.

Ovaj iskusni diplomata, koji dobro poznaje prilike u regionu jer je i sam učestvovao u različitim političkim aktivnostima SAD na ovom području – od Dejtona do Rambujea – dolazi pre isteka mandata svog prethodnika Entonija Godfrija. Kristofer Hil bio je ambasador u Iraku, Koreji, Poljskoj i Makedoniji, kao i član pregovaračkog tima SAD u Dejtonu.

Već je ostavio svoj pečat na ovim prostorima, a domaćoj javnosti poznat je kao izaslanik SAD za Kosovo u diplomatskim pokušajima koji su okončani pregovorima u Rambujeu. Dobitnik je brojnih priznanja, uključujući nagradu Robert S. Frešer za mirovne pregovore i nagradu za izuzetnu službu na poziciji državnog sekretara.

Govori i nekoliko stranih jezika, među kojima su srpski i makedonski. Međutim, verovatno će za mnoge jedno od glavnih pitanja, kada je reč o Hilu, biti njegovi stavovi o Kosovu. Kada je već bio diplomata u penziji, 2013. godine izjavio je da je „jedina stvar koja se nikada neće promeniti odnos SAD prema Kosovu“.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve